Annons

Helena Elm: ”Ska man äta pasta kan man lika gärna slå på stort”

Jag älskar pasta. Ibland önskar jag att jag var den sortens person som beställde in en krispig sallad på restaurang, men det är jag inte. Jag är den som beställer in den gräddiga pastan och äter tills jag måste knäppa upp översta knappen i byxorna.
Helena Elm
Publicerad 24 april 2020
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bonus Weekends Helena Elm serverar sina pastafavoriter.
Bonus Weekends Helena Elm serverar sina pastafavoriter.

Dessutom är jag något av en pastasnobb, och det står jag för. Jag har ett favoritmärke på pasta som jag beställer på nätet. I dessa tider är det förmodligen inget som gör mig särskilt unik, men sedan många år tillbaka beställer jag min italienska favoritsort från en svensk nätbutik som brukar ha den på lager. Jag beställer en hel låda åt gången och sjunger pastans lov för alla mina vänner som orkar lyssna. För några år sedan fanns pastan på ICA, men sedan sa de upp avtalet centralt med mitt pastamärke, därav nätshoppingen. (Det här vet jag för att jag mailade dem och frågade. Ibland mailar jag även mitt favoritglassmärke och frågar när det ska komma en ny smak. Men frågar man inte får man aldrig veta någonting, och det gäller att bevaka sina intressen.)

”De här recepten skulle förmodligen inte klassas som hälsokost, men ibland måste man ju även tänka på hälsokost för själen.”
Helena Elm

Pastan har varit en ständig följeslagare i mitt liv. En av de första maträtterna jag lärde mig att laga var spaghetti och köttfärssås. Det fanns en tid efter gymnasiet då jag åt det tre dagar i veckan, för att sedan bredda repertoaren något under åren som högskolestudent och göra pastasås på grönsaker och grädde också. Sedan upptäckte jag pesto, började laga carbonara, lasagne och fler maträtter med pasta som huvudingrediens. När jag sedan fick barn uppdagades det ganska snabbt att den mat som var mest lättsåld till de kräsna små magarna var, föga förvånande, pasta.

Annons

Men jag kan ju inte klandra dem, då pasta är den mat som gör även mig allra gladast. Mättast också. Jag skulle aldrig kunna gå på den sortens diet där man ska dra ner på kolhydrater. Jag säger som katten Gustaf – kolhydrater är några av mina allra bästa vänner. Pastarätterna på det här uppslaget är ganska dekadenta. De här recepten skulle förmodligen inte klassas som hälsokost, men ibland måste man ju även tänka på hälsokost för själen. Ska man äta pasta kan man lika gärna slå på stort och unna sig en syndigt god pasta med ost, grädde och bacon. Livet är alldeles för kort för att inte unna sig godsaker.

Pastafavoriter från Helenas kök

Mer från Helenas kök

Annons
Annons
Annons
Annons