Annons

Öppen lasagne

4 portioner. En lyxig och snabbgjord vegetarisk rätt som är enkel att halvera och servera för två på en fredagskväll till varsitt glas rödvin.
Publicerad 24 april 2020
Foto: Olof Elm

Tidsåtgång: cirka 40 minuter.

250 g cocktailtomater

Annons

0,5 dl pinjenötter

2 dl riven parmesanost + lite till garnering

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta, pressad

250 g skogschampinjoner

200 g färsk spenat

2 burkar ricotta (á 250 g/st)

Salt och peppar

8 färska lasagneplattor (1 pkt)

Sätt ugnen på 150C. Halvera cocktailtomaterna och lägg dem med snittytan uppåt i en form, och stoppa in dem i mitten av ugnen. Låt dem vara däri tills det är dags för servering, ca 30 min.

Annons

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, lägg över på tallrik.

Riv parmesanosten, lägg åt sidan.

Hacka schalottenlökarna, pressa vitlöksklyftan och skär champinjonerna i skivor.

Sätt på en kastrull med vatten som du senare ska snabbkoka lasagneplattorna i.

Fräs lök och svamp i smör eller olja i en stekpanna, och vänd sedan ner spenaten. När den mjuknat och vätskan börjat gå ur den, rör ner ricottaosten.

Rör tills allt blandats och blivit varmt, ta sedan från värmen. Rör ner 2 dl riven parmesanost och smaka av med salt och peppar.

Koka lasagneplattorna på svag värme, två åt gången, i cirka 20 sekunder så att de mjuknar. Lyft upp dem med slev och låt dem rinna av.

Ta ut tomathalvorna ur ugnen, och bygg ihop portionerna på tallrikarna genom att lägga en lasagneplatta i botten, ett par skedar ricottaröra ovanpå, en lasagneplatta till och ytterligare några skedar ricottaröra. Garnera med tomathalvor, riven parmesan och rostade pinjenötter.

TIPS! Det är även gott att servera parmaskinka till det här, och att ringla över lite tryffelolja på varje portion.

Helena Elm
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons