Annons

Huevos rancheros – en perfekt vardagsrätt

Ägg som bakas i tomatsås är en vanlig frukost- och lunchrätt söderut, som många olika kulturer har sin egen variant av. Perfekt som vardagsrätt! Här med inspiration från Mexico. 4 portioner. Tidsåtgång: ca 30 minuter.
Publicerad 24 januari 2020
Foto: Olof Elm

1 lök

2 vitlöksklyftor

Annons

0,5 röd chili

2 burkar krossade tomater, totalt 800 g

1 pkt svarta bönor á ca 380 g

1 tsk spiskummin

0,75 tsk smoked paprika-krydda

Salt

Peppar

0,5 dl koriander + lite till garnering

2 tsk socker

0,5 lime, pressad saft

Annons

4 ägg

2 dl riven cheddarost

1 avokado till servering

Hacka löken och chilin, och pressa eller riv vitlöken. Bryn i olja eller smör i en stekpanna.

Häll i krossade tomater. Spola av de svarta bönorna i ett durkslag och rör ner dem i stekpannan.

Krydda med spiskummin, smoked paprika, salt, peppar och socker.

Pressa ner saften av en halv lime, och rör ner ca 0,5 dl färska korianderblad.

Gör fyra små gropar i tomatröran med en sked, och knäck ner ett ägg i varje grop. Peppra lite, strö över 1 dl av cheddarosten mellan äggen och lägg på ett lock på stekpannan. Låt puttra på svag värme tills äggen bakats något och har lite stadga, det tar ca 5 minuter. (Utan lock tar det mycket längre tid.)

Skär avokadon i bitar och servera vid sidan av. Servera även ihop med tortillas eller annat bröd, och toppa med riven cheddarost och fä

Helena Elm
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons