Huevos rancheros – en perfekt vardagsrätt
1 lök
2 vitlöksklyftor
0,5 röd chili
2 burkar krossade tomater, totalt 800 g
1 pkt svarta bönor á ca 380 g
1 tsk spiskummin
0,75 tsk smoked paprika-krydda
Salt
Peppar
0,5 dl koriander + lite till garnering
2 tsk socker
0,5 lime, pressad saft
4 ägg
2 dl riven cheddarost
1 avokado till servering
Hacka löken och chilin, och pressa eller riv vitlöken. Bryn i olja eller smör i en stekpanna.
Häll i krossade tomater. Spola av de svarta bönorna i ett durkslag och rör ner dem i stekpannan.
Krydda med spiskummin, smoked paprika, salt, peppar och socker.
Pressa ner saften av en halv lime, och rör ner ca 0,5 dl färska korianderblad.
Gör fyra små gropar i tomatröran med en sked, och knäck ner ett ägg i varje grop. Peppra lite, strö över 1 dl av cheddarosten mellan äggen och lägg på ett lock på stekpannan. Låt puttra på svag värme tills äggen bakats något och har lite stadga, det tar ca 5 minuter. (Utan lock tar det mycket längre tid.)
Skär avokadon i bitar och servera vid sidan av. Servera även ihop med tortillas eller annat bröd, och toppa med riven cheddarost och fä