Feature

Bara doften av nybakat bröd sprider lycka

Feature Artikeln publicerades
Helena Elm är matskribent i Barometern-OT:s helgläsning Bonus Weeekend och har bloggen Baraenkakatill.se
Foto: Olof Elm
Helena Elm är matskribent i Barometern-OT:s helgläsning Bonus Weeekend och har bloggen Baraenkakatill.se

Vårt dagliga bröd giv oss idag, och förlåt oss våra skulder.” Alltså det är nästan snudd på en skuld – eller synd – att inte äta bröd. Inte så att det är oförlåtligt eller något, men bröd är ju så fantastiskt gott, och en njutning som det helt enkelt vore synd att gå miste om.

Allt fler drar dock ner på brödet idag, av olika anledningar. En del vill äta mer glutenfritt, och en del vill dra ner på kolhydraterna, speciellt sedan dieter som LCHF satt sina klor i det svenska folket. Själv skulle jag hellre kompensera mitt höga kolhydratsintag genom att springa över Ölandsbron fram och tillbaka än att sluta äta bröd. (Tur för mig då att man inte får springa över bron.)

Det finns mycket som smakar gott här i världen; en hängmörad oxfilé, ett Brunellovin eller en hemgjord vaniljglass med saltstänkt kolasås. Allt det är gott. Men få saker får oss att må så bra och bli så genuint lyckliga som nybakat bröd gör. Nu sitter jag ju sällan och deppar när jag äter oxfilé, men jag blir alltid själaglad av att äta ett nybakat bröd där smöret smälter på den varma ytan och bildar små öar. Jag har nog aldrig varit med om någon som inte blir glad av en skiva nybakat bröd. Nybakat bröd med smör som smälter har garanterat resulterat i fler breda leenden och glada tillrop än vad oxfilé på restaurang har gjort, det vågar jag lova.

”Jag gillar ju faktiskt oxfilé. Men vad blir jag gladast av? Det nybakta brödet. Alla dagar i veckan.”

Bara doften av nybakat bröd får mig att bli glad. Få dofter är så goda att komma hem till som doften av nybakat. Kanske har det med minnen från barndomen att göra, eller kanske med trygghet? ”Där det finns bröd finns det civilisation” har en god vän till mig sagt, och det har hon rätt i. Det fina är ju att alla kan ju lyckas också. Där en oxfilé ska hängmöras och stekas till rätt grad och sedan serveras med nyskapande tillbehör så att man inte får dåliga omdömen i recensioner, sitter det hembakta brödet lugnt i sin stadiga form och jäser. Ekonomiskt är det också. Visst kan man hitta många bra brödrecept i fina kokböcker, men de flesta brödrecept går nog ändå i arv.

Alla recept på det här uppslaget är sådana jag har fått av vänner, som i sin tur fått receptet från någon annan. Nu känner jag att jag har givit många kängor här till den stackars oxfilén som inte alls har bett om att bli jämförd med ett billigt brödbak, och förmodligen känner sig ganska förnärmad vid det här laget. Jag gillar ju faktiskt oxfilé. Men vad blir jag gladast av? Det nybakta brödet. Alla dagar i veckan.

Här hittar ni Helena Elms blogg Bara en kaka till