Annons

Havrerutor i långpanna

ca 20 st. Det här är det brödet jag bakar oftast hemma. Det faktum att degen bara behövs hanteras en gång istället för två gör det extra smidigt. Tillagningstid: 10 min + jäsning + tid i ugn
Publicerad 25 november 2017
Havrerutor i långpanna i Helenas kök.
Havrerutor i långpanna i Helenas kök.Foto: Olof Elm

1 pkt jäst (50 g)

6 dl havregryn

Annons

2 tsk salt

1 msk olja

2 msk mörk sirap

2 tsk malda brödkryddor

7 dl fingervarmt vatten

ca 10 dl vetemjöl special (eller Manitoba Cream-mjöl)

Garnering:ca 1 dl havregryn

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt havregryn, salt, olja, sirap och brödkryddor. Häll över vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet och arbeta degen ca 5 minuter. Den ska dock vara ganska lös, så det gör absolut inget om den kladdar. Häll ner degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper, och dra ut den så mycket det går, så den täcker större delen av pannans botten. Strö över den extra decilitern havregryn, och platta till smeten så havregrynen fastnar. Låt jäsa under bakduk i ca en timme. Sätt ugnen på 225C, och grädda sedan brödet i mitten av ugnen i ca 20 minuter, tills det fått fin färg. Jag brukar låta brödet svalna på galler innan jag skär det i rutor och fryser det.

Helena Elm
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons