GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

INSÄNDARE: ”Vi lärare kan och vill – men vad vill politikerna i Kalmar?”

På Världslärardagen den 5 oktober firar vi alla oss lärare – både i Sverige och i världen. I år vill vi även prata om tid.
Insändare • Publicerad 5 oktober 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Kalmars lärare och skolledare behöver balans mellan krav, uppdrag och förutsättningar. Vi förväntar oss att kommunens politiker möter oss i detta”, skriver insändarskribenten.
”Kalmars lärare och skolledare behöver balans mellan krav, uppdrag och förutsättningar. Vi förväntar oss att kommunens politiker möter oss i detta”, skriver insändarskribenten.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tillsammans vill vi uppmärksamma hur viktiga lärare är för att alla barn och ungdomar ska få den utbildning de har rätt till.

Sveriges lärare och skolledare har också ett viktigt demokratiskt uppdrag. Det är genom utbildning som kommande generationer fostras i demokrati och mänskliga rättigheter. Förskolan, fritidshemmet och skolan ska kännetecknas av värden som människors lika värde, jämställdhet, solidaritet och individens frihet.

Lärarförbundets arbete bygger på solidaritet inom professionen på arbetsplatsen såväl i Sverige som i världen. Vi står upp för varje lärares rätt att organisera sig i starka, oberoende och demokratiska fackliga organisationer.

Jeanette Wahlgren, Ordförande Lärarförbundet Kalmar.
Jeanette Wahlgren, Ordförande Lärarförbundet Kalmar.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Här i Sverige har covid-19 inneburit extra stora utmaningar för Sveriges lärare och skolledare. Vi lärare har varit fantastiskt bra på att anpassa oss, men det gäller att hålla koll på arbetstiden. Vi måste ha tid för undervisning och återhämtning, men också för möten som stärker demokratin på arbetsplatsen.

Kalmars lärare sliter hårt för att ge barn och elever den utbildning de har rätt till enligt skollagen.

De har under hela pandemin tagit ett stort samhällsansvar genom att utsätta sig själva för risker, för att elever ska få en utbildning och att deras vårdnadshavare ska kunna gå till sina arbeten eller skola.

I ett redan stressat läge ska de samtidigt täcka upp för sjuka kollegor och lugna oroliga vårdnadshavare och elever.

Nu är det på tiden att våra politiker i Kalmar kommun ser till att lärarna och skolledare får rätt förutsättningar för att vara lärare och skolledare.

Vi pratar om TID för uppdraget, mindre barn- och elevgrupper, färre lektioner, mer stödfunktioner, fler legitimerade kollegor samt givetvis en tydlig löneuppgradering.

Kalmars lärare och skolledare behöver balans mellan krav, uppdrag och förutsättningar. Vi förväntar oss att kommunens politiker möter oss i detta.

Vi lärare kan och vill – men vad vill politikerna i Kalmar?

Jeanette Wahlgren, Ordförande Lärarförbundet Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.