Annons
Insändare

”Vilken värld lever omsorgschefen i?”

Barometerns redaktion ska ha all heder i världen för den envetna granskningen av Humanas äldreboenden i Kalmar som man genomfört och inte släpper taget om.
Insändare • Publicerad torsdag 17:34 • Uppdaterad idag 00:47
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”En tredjedel av de som kommunen placerat på Humana trivs inte och det borde ringa i omsorgsnämndens alla klockor, men varför gör det inte det? ”
”En tredjedel av de som kommunen placerat på Humana trivs inte och det borde ringa i omsorgsnämndens alla klockor, men varför gör det inte det? ”Foto: Mikael Eklund

Något liknande gott betyg kan man däremot inte ge cheferna inom omsorgen när de på grund av uppståndelsen tvingats fram ur sina tjänsterum för att svara på frågor. Det blev en pinsam uppvisning av undanflykter, ursäkter och oförmåga att uppfatta larmsignaler som borde få den ansvariga omsorgsstyrelsen att tillsätta en oberoende Humana-utredning. Detta för att sudda ut misstanken att det handlar om den kökkenmödding av vänskapskorrumperande som är ett ofrånkomligt inslag i denna marknadsutförsäljning av sociala rättigheter som präglat 2000-talets Sverige.

Bara det faktum att de som utsätts för Humanas vård eller vad man ska kalla den jämfört med de som åtnjuter kommunens egna boenden är betydligt mer missnöjda med sin levnadssituation i livets slutskede. En tredjedel av de som kommunen placerat på Humana trivs inte och det borde ringa i omsorgsnämndens alla klockor, men varför gör det inte det? Tvärtom har omsorgsnämndens majoritet givit Humana fortsatt förtroende.

Annons

Den inspektionsplikt som kommunen påstår sig uppfylla framstår i Barometerns granskning som precis så tandlös som man kan förvänta sig och den är en kvalitetsgranskning som aldrig ser eller hör någonting. Larmsignaler tas inte på allvar. Det är symtomatiskt att kvalitetchefen inte kan ge ett begripligt svar på en enda fråga. Man måste också notera att omsorgschefens kommentarer till problemen är att hålla högtidliga predikningar om hur omsorgen borde vara istället för att kommentera problemen. Det dög för snorhala byråkrater förr att gömma sig bakom att inte kommentera enskilda fall, men i dagens öppenhet håller det inte. Vilken värld lever omsorgschefen i?

Jan G Andersson,

ledarskribent och f d chefredaktör

”Kalmar kommun siktar alltid på att leverera förstklassig omsorg, oavsett om den är kommunalt eller privat driven.”
Michael Ländin (S), ordförande i omsorgsnämnden i Kalmar kommun.

SVAR DIREKT: Jag måste först börja med att vara tydlig: Vi kan inte och får inte kommentera enskilda ärenden på grund av tystnadsplikt. Det kan verka främmande för många och låta som en undanflykt, men denna princip är fundamentalt viktig för att man ska kunna lita på vår omsorg. Både omsorgsnämnd och omsorgsförvaltning har dock tagit frågorna kring Humana på största allvar direkt från allra första början och gör så även fortsättningsvis.

Generellt kan jag dock säga att de fall som diskuterats i media, grundligt följts upp av omsorgsförvaltningen och rapporterats till omsorgsnämnden. Det har varit många extra möten kring varje avvikelse och det vi sett hittills är att dessa hanterats enligt de rutiner som finns. Humana har visat på både transparens och öppenhet i dessa frågor.

Vår process för uppföljning av privata leverantörer har också tidigare granskats externt av PwC och godkänts.

Det är mycket möjligt att majoriteten i omsorgsnämnden ändå nästa vecka beslutar att det vore bäst med ytterligare en extern granskning. Men det är inte för att tidningen skriver saker. Det är för att ytterligare säkerställa tryggheten för de omsorgstagare som bor på Atlasvägen och deras anhöriga. Det är också så att den personal som arbetar där – när granskningen är klar – ska kunna vara lika stolta att gå till jobbet som kommunens medarbetare.

Kalmar kommun siktar alltid på att leverera förstklassig omsorg, oavsett om den är kommunalt eller privat driven. En viktig del av vår omsorg är den höga andelen undersköterskor, vilket säkerställer kvaliteten på den vård vi erbjuder. Dessutom erbjuder vi ett rikt utbud av socialt innehåll som fika, promenader och andra aktiviteter som ökar trivseln.

Detta har bidragit till att placera Kalmar bland de trettio bästa kommunerna i Sverige i Socialstyrelsens årliga rankning​​.

2026 ser vi fram emot invigningen av det nya boendet i Lindsdal, vilket kommer att vara ett av de mest moderna i landet där alla lägenheter är utrustade med hygientoaletter som rengör intima områden. Detta stärker självständighet och integritet samtidigt som det ger en bättre arbetsmiljö.

Annons

Det är mitt hopp att denna information ger en klarare bild av vår dedikation till att erbjuda trygg och högkvalitativ äldreomsorg i Kalmar. Om du har ytterligare frågor eller synpunkter, slå mig gärna en signal.

Michael Ländin (S)

Ordförande i omsorgsnämnden Kalmar kommun

Annons
Annons
Annons
Annons