Annons

Pumparisotto med smulad fetaost

Cirka 5 portioner. Pumpa, timjan och vitt vin sätter smak på denna krämiga risotto, som toppas med smulad fetaost för en frisk sälta. Tillagningstid: 50 minuter.
Publicerad 26 oktober 2018
Pumpa, timjan och vitt vin sätter smak på denna krämiga risotto.
Pumpa, timjan och vitt vin sätter smak på denna krämiga risotto.Foto: Olof Elm

1 liter vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

Annons

1 schalottenlök, hackad

1 rejäl klick smör

3 dl arborioris

1,5 dl torrt, vitt vin

2 dl pumpapuré (se recept)

1 msk färsk timjan, hackad

1 krm muskot, mald

2,5 dl riven parmesanost

Salt & peppar

----------

Annons

1 pkt fetaost á 150 g

Ca 1 näve tranbär (kan uteslutas)

Ca 1 näve klippt persilja (kan uteslutas)

Koka upp en kastrull med ca 1 liter vatten och smula ner buljongtärningarna. Håll vattnet sjudande på spisen. Finhacka under tiden löken och fräs den sedan i smör i en kastrull. Rör ner arborioris och tillsätt vinet. Låt puttra tills vinet har absorberats nästan helt. Häll sedan i pumpapurén, kryddor och lite buljong. När buljongen puttrat bort, späd igen med mer och rör om då och då. Så här får man hålla på i ca 20-30 min, risotto kräver full spispassning. Det är klart när riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd. Eventuellt behövs inte all buljong. (Men skulle det behövas mer, späd bara buljongen med lite mer vatten.) När du är nöjd, ta grytan av spisen och rör ner parmesan så att det blir krämigt. Krydda med salt och peppar, och servera varje portion med smulad fetaost, och gärna några tranbär och lite kryddgrönt som t ex persilja för en extra färgklick.

Helena Elm har börjat inse pumpans värde!

Helena Elm
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons