Annons

Helena Elm: ”Det är ju faktiskt insidan som räknas”

Det här med pumpor; det är ju inget nytt. Men på något sätt känns det ändå som att jag har missat något, lite som att vara sist på bollen. En snabb koll på amerikanska hemsidor visar en aldrig sinande uppsjö av recept som innehåller pumpa, medan vi i Sverige precis har börjat inse att det faktiskt är riktigt trevligt att laga mat och baka med pumpa.
Helena Elm
Publicerad 26 oktober 2018
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Helena Elm har äntligen börjat att inse pumpans värde och tror att fler och fler kommer att göra det – även i Sverige.
Helena Elm har äntligen börjat att inse pumpans värde och tror att fler och fler kommer att göra det – även i Sverige.

På den nätbaserade inspirationsplattformen Pinterest fullständigt dignar det av idéer som aldrig korsat min tanke innan, men som jag nu undrar hur jag kan ha missat; rulltårta med pumpa, risotto med pumpa, pumpabröd, pumparavioli, spaghetti med pumpasås, småkakor med pumpa och ingefära, pumpamuffins, mat serverad i urkarvad pumpa… listan kan göras hur lång som helst, och efter 20 minuters scrollande är jag så full av idéer att jag helt glömt bort min kopp med té. (Dock ej med pumpasmak.)

Annons

Jag ugnsbakar pumpa för att kunna ha pumpapuré som grund i både mat och bakning, och provar mig fram ett par gånger med risotto och pasta. Rosmarin och pumpa smakar fint ihop, precis som pumpa och fetaost och pumpa och apelsin. Pumpa ihop med muskotnöt och ingefära är inte heller fy skam.

”Trots att pumpor funnits länge i Sverige är det först nu som de flesta av oss börjat inse pumpans värde och att den duger till betydligt mycket mer än att göra dekorationer av.”

Pumpan hör till samma familj som squashen, och även om den vanligaste sorten i mataffären är butternutpumpan, är det inget fel på den orangeröda halloweenpumpan. Fruktköttet går utmärkt att ugnsrosta och använda i matlagning och bakning, och fröna är även de goda att rosta i ugnen, salta och äta som snacks.

Men vad gör vi då med all pumpa som blir över efter diverse skördefester och halloween? Tar vi hand om den? I ärlighetens namn är vi nog ganska dåliga på det över lag, här i Sverige. Ska vi odla den bör vi också ta hand om den, men med den ökande pumpatrenden tror jag ändå att vi är på väg dit. På andra sidan Atlanten är pumpan långt mer än en trend, där är den ett ständigt återkommande säsongsinslag som sitter djupt rotat i den amerikanska matkulturen. Trots att pumpor funnits länge i Sverige är det först nu som de flesta av oss börjat inse pumpans värde och att den duger till betydligt mycket mer än att göra dekorationer av. För precis som med så mycket annat är ju inte utseende allt – det är ju faktiskt insidan som räknas.

Fyra goda pumparecept!

Annons
Annons
Annons
Annons