Annons

Förslag: Lokal Ölandsvaluta kan rädda miljön

Ett medborgarförslag om att införa lokalvalutan LÖK, lokala Ölandskronor, har kommit in till Mörbylånga kommun.
Öland • Publicerad 9 januari 2019
Kan LÖK vara räddningen?
Kan LÖK vara räddningen?

En lokalvaluta styr över handeln till närproducerat och lokalt och minskar på sikt klimatutsläppen, enligt förslaget som kommer från Anna Sandwall i Skogsby.

”Konkret skulle det innebära att invånarna ges möjlighet att uppsöka kommunkontoret både ifall de behöver något och för att anmäla nya tjänster och varor som de kan erbjuda”, skriver hon. Även att det eventuellt ordnas träffar varje månad där ”intresserade invånare får chans att bekanta sig med varandra.”

Annons

Hon ger exempel på att liknande system finns i dag. I Spanien ska det finnas 300 kommunkontor som tillhandahåller tidsbanker som samhällsservice. Och i Stockholm ska förslagsställaren själv ha testat lokalvalutan BYTS, en ideell förening där medlemmarna byter varor och tjänster och sätter priserna själva. Allt enligt det förslag som lämnats in till kommunstyrelsen.

Anna Sandwall menar att en kommun som administratör skulle få ett större genomslag än en förening. ”Systemet får med fördel vara analogt eftersom digital teknik har ett högt miljömässigt pris”, avslutar hon medborgarförslaget som kommunfullmäktige får ta ställning till.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons