unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Anders Enström: Nu öppnar vi för fler diskussioner

Hoppet om en seriös och levande lokal debatt på nätet lever. Nu öppnar vi för möjligheten att kommentera fler artiklar i tidningen.
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det var i augusti som Barometern-OT införde kommentarstjänsten Ifrågasätt på Debatt- och Reagera-artiklar. Jag skrev om tjänsten och bakgrunden här.

Den inledande testperioden har varit positiv, den debatt som förekommit har i huvudsak varit saklig och respektfull. Precis som vi hade hoppats.

Barometern-OT och Dagens Nyheter var först i Sverige med att använda den nya kommentarstjänsten. Men nu har flera tidningar hakat på, bland annat Dagens Industri, Norran och Nya Wermlands-Tidningen. Den som registrerar ett konto hos Ifrågasätt via Barometern-OT kan också kommentera artiklar på DN och de andra tidningarna som anslutit sig. Och via kontot är det enkelt att få en överblick över vilka andra diskussioner som förs.

Målet är en faktabaserad och transparent debatt i god ton, där Ifrågasätts algoritmer och modereringsverktyg hjälper till att hålla hat och personangrepp borta. Egentligen är det först nu satsningen sätts på prov, på riktigt. Vi är på väg in i en valrörelse som av många tros bli både smutsig och hetsig. Där tonläget i sociala medier höjs och polariseringen ökar. Och där det blir allt svårare att skilja sanningen från lögnen.

Då behövs forum som värnar den goda debatten. Där de bästa argumenten kan mötas. Där sak är viktigare än person. Där de som diskuterar har respekt för att människor kan tycka olika. Där den som tar del av debatten blir lite klokare.

Utopi? Nej, snarare en grundläggande förutsättning för en fungerande demokrati.

Så nu gör vi ett seriöst försök.

Välkommen in i debatten!