Anders Enström: Nu öppnar vi för kommentarer på sajten igen – för alla utom trollen

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Izabelle Nordfjell/TT

Möjligheten att kommentera artiklar på nätet skulle ge journalistiken en ny dimension. Istället fick vi hets, hat och troll. Nu gör vi ett nytt försök. Med hårdare krav på er som vill debattera.

Tanken var vacker redan då. Genom kommentarerna skulle ni läsare ge era perspektiv på innehållet i tidningen. Addera fakta och insikter, hålla med eller säga emot. Det skulle liksom bli en förlängning och fördjupning av journalistiken och samhällsdebatten.

Men så blev det inte. Istället kom trollen med hat, påhopp, rasism och raljans. Inte sällan fick både intervjupersoner och journalister se sig brutalt förolämpade. Rummet som skulle vidga vyerna blev en håla där spottloskorna ven och där aggressiva, högljudda och anonyma män – ja, det var mest män – försökte tränga alla andra mot väggen.

Det gick så långt att människor vägrade uttala sig i tidningen om kommentarsfunktionen var påkopplad.

  Det var så den vackra tanken dog. Kommentarsfälten fick stängas ned.

  En del av diskussionen flyttade över till Facebook. Där har vi i flera år publicerat länkar till 5-10 artiklar om dagen, och bett läsarna om synpunkter. Fördelen med Facebook är att vi där också når läsare som normalt inte läser Barometern-OT. Nackdelen är att diskussionen inte förs på vår egen plattform. Eftersom vi är en prenumererad tidning varken vill eller kan vi publicera allt innehåll hos någon annan – gratis. När vi lägger ut något på vår Facebooksida vet vi inte heller säkert om inlägget dyker upp i ditt flöde, även om du följer oss. Det avgörs nämligen av Facebooks algoritmer. Följaktligen är inte heller Facebook lösningen på drömmen om en livaktig och sund debatt kring tidningens innehåll.

  Nu gör vi ett nytt försök, denna gång med hjälp av den externa tjänsten Ifrågasätt. Tjänsten är fortfarande under utvecklingen och Barometern-OT är tillsammans med Dagens Nyheter först i landet med att testa den skarpt.

  Varför tror vi att det går bättre den här gången?

  Ett problem med våra tidigare försök var anonymiteten. Det enda vi krävde för registrering var en e-postadress. Det gjorde det enkelt för trollen att gömma sig bakom fejkade identiteter och svårspårade e-postkonton. Facebook fungerar bättre, men inte heller där är det svårt att skapa falska konton som kan användas för hets och hat utan risk för konsekvenser.

  För att kunna kommentera artiklar på Barometern-OT krävs i fortsättningen att du registrerar ett konto hos Ifrågasätt. Där måste du ange personnummer och folkbokföringsadress. Detta som en garanti för att du är den du uppger dig att vara. I normalläget kommer också ditt namn att visas i kommentarstråden. I vissa diskussioner, där ämnet kan vara särskilt känsligt, kan vi komma att tillåta alias. Grunden är dock att man offentligt måste stå för sin åsikt för att kunna kommentera på sajten.

  När du väl skaffat ett konto hos Ifrågasätt kan du använda det på alla tidningar som använder tjänsten, just nu alltså både på Dagens Nyheter och Barometern-OT.

  En annan poäng med Ifrågasätt är att tjänsten varnar när skribenten använder olämpliga ord, många utropstecken i rad, hela meningar i versaler etc. Tanken är att dessa varningar ska få skribenten att tänka efter en extra gång innan kommentaren skickas iväg. Ifrågasätt kommer sedan, på tidningens uppdrag, också att moderera inläggen i efterhand. Olämpliga inlägg tas bort och vid allvarliga övertramp kan personen stängas av.

  I anslutning till kommentarsfältet hittar du Ifrågasätts och Barometern-OT:s riktlinjer.

  I korthet innebär dessa: Håll dig till ämnet. Uttryck dig i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer. Undvik antaganden och påhopp.

  Vi kommer inte att ha kommentarsfunktionen påslagen på alla artiklar. Inledningsvis mest på avdelningarna Reagera och Debatt. Men med tiden, när vi ser hur tjänsten fungerar, hoppas vi kunna ha kommentarer på alla avdelningar i tidningen.

  Nu är jag nyfiken på era synpunkter. Kommer vi att lyckas bättre den här gången? Rätt eller fel tänkt? Borde vi göra på något annat sätt? Registrera dig på Ifrågasätt och tyck till.

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.