GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Visst är Region Kalmar ett skyltfönster

Region Kalmar är ett skyltfönster i Vårdsverige, skriver regionens socialdemokratiska regionråd i ett svar på gårdagens ledare.
Brev till ledarsidan • Publicerad 10 augusti 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
Ett skyltfönster för vården, enligt Socialdemokraterna i regionen.
Ett skyltfönster för vården, enligt Socialdemokraterna i regionen.Foto: Mats Holmertz

ledarsidan den 10 augusti skriver Barometern-OT att Region Kalmar inte är något skyltfönster. ”Regionpolitiker som vill ge sina väljare en bra sjukvård vänder lämpligen blicken mot ett gott och uppfordrande exempel – Region Kalmar län. Är man bäst bland de allra bästa är man väldigt bra. Det är något att lyfta på hatten för.”

Så skrev Läkartidningens medicinska redaktör strax innan sommaren. Vi har Sveriges nöjdaste patienter enligt Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) enkät. Vi når toppresultat när Dagens Medicin ska ranka sjukhus. Vi har landets bästa AT-utbildningsort, enligt SYLF. Dessutom tycker patienterna själva att vi har landets bästa tillgänglighet enligt en SKR-enkät. Goda resultat är ingen slump. Medarbetarnas insatser för att varje dag göra regionen lite bättre gör att vi ligger i framkant. Som politiker behöver vi se till att vårdens medarbetare har mycket goda förutsättningar att fortsätta leverera en vård i toppklass.

”Som politiker behöver vi se till att vårdens medarbetare har mycket goda förutsättningar att fortsätta leverera en vård i toppklass.”

I Vårdförbundets tidning Vårdfokus löneranking ligger Region Kalmar topp tre. Vi vill fortsätta ligga i topp genom att under nästa mandatperiod avsätta minst 100 miljoner kronor till att förbättra löner, villkor, arbetsmiljö och skapa ett mer hållbart arbetsliv. Vi tycker att erfarenhet ska löna sig vid lönesättning. Sedan behöver dygnet-runt verksamheten stärkas. Det ska helt enkelt löna sig mer att arbeta på obekväma arbetstider. Därtill vill vi ge fler sjuksköterskor och undersköterskor möjligheten att specialistutbilda sig med bibehållen lön.

Angelica Katsanidou (S), Regionstyrelsens ordförande

Mattias Adolfson (S), Regionråd

Yvonne Hagberg (S), Regionråd

Peter Wretlund (S), Regionråd

Svar: De frågor som togs upp i ledaren diskuteras tyvärr inte i svaret.

Ledarredaktionen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.