Annons

Förbryllande kritik av Fredsyran

Felaktigheter i Barometerns kritik, skriver initiativtagarna.
Brev till ledarsidan • Publicerad 24 maj 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Kritik mot DCA-avtalet.
Kritik mot DCA-avtalet.

Barometerns ledare den 11 maj under rubriken ”Förbryllande dag i Borgholm” förbryllade oss som arrangerade Ölands Fredsyra, en manifestation för fred och frihet.

Ledarskribenten kritiserar bland annat kommunalrådet Ilko Corkovic för att han talade på en ”manifestation med nedrustningsvurmare, Natokritiker och Putins nyttiga idioter”. Tidningen menade att Ilkos medverkan ”som representant för kommunen och det socialdemokratiska partiet” var anmärkningsvärd. Påtalas bör att Corkovic inte representerade Borgholms kommun eller socialdemokraterna, utan sig själv som krigsdrabbad och flykting. Ett känslosamt tal som inte lämnade någon oberörd.

Annons

Hermansson skriver vidare att Borgholms Företagarförening stod som medarrangör till Fredsyran, vilket är felaktigt. Nu var inte Barometern på plats för att ta reda på fakta och för att lyssna på talen och musiken. Ölandsbladet, som bevakade Fredsyran, hade en helt annan uppfattning. Chefredaktören skrev om ”ett underbart arrangemang som vi alla kan ställa oss bakom.” En manifestation för fred och frihet som Barometern kallade en ”Förbryllande dag i Borgholm”. Vi som arrangerade Fredsyran är varken naiva eller orealistiska. Att sträva efter fred måste väl vara varje människas plikt?

Dagen för Fredsyran valdes med omsorg. Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Den 7 maj 1945 kapitulerade Tyskland och andra världskriget var slut. Fredsyra bröt ut i stora delar av världen. En yra som vi önskar att också våra barn och barnbarn en dag ska få uppleva.

Därför var det viktigt för oss att ge fredsrörelsen en röst och vi är tacksamma för att Svenska Freds, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, den Kristna Fredsrörelsen och Läkare utan gränser kom till Borgholm. Människor som är övertygade om att konflikter och krig kan lösas utan våld och förebyggas med diplomati och samtal. Människor som ledarredaktionen kallar nedrustningsvurmare och Putins nyttiga idioter. Svenska Freds fördömde tidigt Putins folkrättsvidriga invasion av Ukraina. Föreningen har även ordnat flera demonstrationer mot kriget. Kristna Fredsrörelsen, som arbetar för fred och rättvisa, ett samhälle utan våld och ett hållbart sätt att leva, ifrågasätts också av ledarskribenten.

Den 7 maj 2025 är det 80 år sedan Tyskland kapitulerade och andra världskriget, som krävt 60 miljoner människors liv var slut. Då blir det en ny Fredsyra på Öland och Barometerns ledarskribent är välkommen.

Gunnar Aldestam, Sven Ekberg, Anders Johnsson, Joppe Wiberg, Berit Larsson

Svar: Cityföreningen skriver själv i sin offentliga kommunikation på sociala medier att man var en del av arrangemanget med brevskrivarna i spetsen. Och tar där inte bara ställning för fred, utan mot DCA-avtalet. I turistreklamen i Ölandsmagazinet där initiativtagarna uttalar sig benämns Cityföreningen som medarrangör. Angående Corkovic medverkan tituleras han återkommande som just kommunstyrelsens ordförande, både av Cityföreningen och av huvudtalaren från Svenska Freds.

Ledarredaktionen

Annons
Annons
Annons
Annons