Annons

Förbryllande dag i Borgholm

Anmärkningsvärt att kommunstyrelsens ordförande i Borgholm Ilko Corkovic (S) talade på manifestation med nedrustningsvurmare, Natokritiker och vad som kallats för Putins nyttiga idioter.
Ledare • Publicerad 10 maj 2024 • Uppdaterad 10 maj 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Motstånd mot det Natokopplade DCA-avtalet i demonstrationståget.
Motstånd mot det Natokopplade DCA-avtalet i demonstrationståget.

I år inföll den rörliga högtiden Kristi himmelsfärd på datumet 9 maj. Två högtider krockade. 9 maj har i modern tid blivit Europadagen – EU:s stora dag för att fira Europa och EU-samarbetet. Datumet valdes eftersom det var den nionde maj som den franske politikern och kristdemokraten Robert Schuman – en av ”EU-fäderna” – lade fram sin plan på att säkra freden i Europa genom samarbete och ekonomisk tillväxt i form av kol- och stålgemenskapen.

Vill man vara vänlig kan man kanske i detta se en förklaring till varför bland annat Cityföreningen, Borgholms företagsförening för att främja lokal handel, stod som medarrangör när evenemanget ”Fredsyran” gick av stapeln i Borgholm samma dag. Tillväxt är ju bra för freden, och fred är bra för tillväxt.

Annons

Men vilken fred? Och på vilka villkor? För att ta ett aktuellt exempel i vårt närområde så är den fred Ryssland är intresserad av i Ukraina inte särskilt lockande.

”Corkovic har ju annars uttryckt stöd för Natomedlemskapet och upprustningen.”

Under tillställningen deltog talare från flera sammanhang. Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet och Kristna fredsrörelsen, som båda kritiserat den svenska Natoanslutningen. Ett medlemskap som är till för att trygga just säkerheten och i förlängningen freden i Sverige, Europa och Östersjön – ja även på Öland. Ett isolerat Sverige skulle minska säkerheten och öka risken för fientlig handling mot Sverige och våra grannländer. Vilka av alternativen är egentligen bäst för det långsiktiga byggandet av fred?

Svenska freds- och skiljedomsföreningens ordförande Kerstin Bergeå var huvudtalare. En förening som gjort sig ökänd för hur man kritiserade Sveriges beslut att stödja Ukraina med vapen när Rysslands fullskaliga invasion bröt ut, och som regelbundet kritiserar den nödvändiga upprustningen.

På samma manifestation talade även kommunstyrelsens ordförande i Borgholm Ilko Corkovic (S), för att dela ett förvisso rörande och tänkvärt vittnesbörd med minnen av egna upplevelser från krigets Bosnien och flyktingtillvaro. Men det är ett anmärkningsvärt sammanhang att delta i som representant för både kommunen och det socialdemokratiska partiet. Corkovic har ju annars uttryckt stöd för Natomedlemskapet och till och med önskat upprustning av Öland vilket denna ledarsida tidigare berömt.

Freden måste helt riktigt värnas och säkras. Det görs bland annat genom stärkt säkerhet, upprustning och i Ukrainas fall med seger över Putinryssland. Se där förresten ytterligare en högtid. I rysk tradition är nionde maj segerdagen, då man firar segern över nazityskland. Då liksom nu behöver freden ibland vinnas på militär väg, när inga andra vägar återstår.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons