Annons

Två nya avsnitt av Hultsfredspodden – en timme med Pär Wiksten från The Wannadies: “Slog i genom på Hultsfred”

Podcastdokumentären ”Hultsfred – festivalen som förändrade Sverige” blev en succé.
Nu relanseras dokumentären – med två bonusavsnitt. Bland annat ett med ”Så mycket bättre”-aktuella Pär Wiksten, frontman i The Wannadies.
– The Wannadies är kanske det band som som allra bäst personifierar ”att slå igenom på Hultsfred”, och Pär Wiksten är ju en vådligt underhållande person – så det blev ett fint avsnitt, säger Christian Gustafsson, som gjorde dokumentären för Barometern-OT.
Podcast • Publicerad 25 december 2023
Pär Wiksten.
Pär Wiksten.

Direkt till de nya avsnitten:

Annons

• • •

Podcastdokumentären om Hultsfredsfestivalen – med 17 gäster, däribland Fredrik Strage, Erik Niva, Mona Sahlin, de fyra grundarna och en radda kända artister – lanserades under våren. Den lanserades i somras – och fick ett översvallande mottagande.

Samlingssida för podden:

– Över all förväntan. Massor av lyssnare och ett medialt genomslag jag inte kunnat ana. Jag blev intervjuad i bland annat Dagens Nyheter, P3, P4 och en radda lokaltidningar, Aftonbladet skrev krönika om dokumentären och mängder av människor – från medlemmar i Kent till kända tv-människor och mina grannar – har skrivit och berättat att de tyckte om dokumentären. Vi hade ett högt ställt mål för hur många lyssnare vi ville ha, det har vi uppfyllt, säger Christian Gustafsson.

Nu relanseras podden lagom till jul.

– Det är fortfarande människor som hör av sig varje vecka och talar om att de upptäckt den, så det finns alltjämt väldigt många som inte har lyssnat på den. Jag är stolt över dokumentären och vill att så många som bara möjligt ska upptäcka och lyssna på den.

Fakta

Barometern Dokumentär

Hultsfred – dokumentären som förändrade Sverige. Fem avsnitt. Gjord av: Christian Gustafsson.

Dödsolyckan på Masten. Fyra avsnitt. Gjord av: Frida Lindström.

Som en del i nylanseringen släpps även två bonusavsnitt.

Dels en intervju med Christian Gustafsson, där han och kollegan på Barometern-OT:s kultur- och nöjesavdelning, Frida Lindström, samtalar om Hultsfred, musikfestivalfenomenet i Kalmar län och processen med dokumentären.

– Det blev ett jättefint och intressant samtal, som hamnade på platser där vi kanske inte trodde att vi skulle hamna.

bild 1/2
Christian Gustafsson.
Hultsfred
Christian Gustafsson.
Hultsfred

Det andra bonusavsnittet är ett mer ”riktigt” dokumentäravsnitt – i ”Hultsfred – festivalen som förändrade Sverige”-anda – som handlar om en person och ett band: Pär Wiksten och The Wannadies.

– The Wannadies är ett av de där banden som verkligen har Hultsfred att tacka för, tja, allt. De gjorde, helt okända, en av sina allra första spelningar på festivalen 1989, de skrev på skivkontrakt på festivalområdet och resten är – historia. De personifierar fenomenet med band och artister som brakade igenom på festivalen.

Annons

I poddavsnittet – som är en timme långt – berättar Pär Wiksten ingående om spelningen på Stora Dans 1989, om Hultsfredsminnen, om vad Hultsfred betyder i retrospektiv och om han tror att festivalen kan återuppstå.

”Om någon är pepp på att dra i gång det igen, så är jag helt säker på att det skulle välla in tusentals människor som vill återuppleva Hultsfred – om man gör det på rätt sätt”, säger han i podden.

Pär Wiksten.
Pär Wiksten.Foto: Karl Melander/TT

Därtill berättar The Wannadies-frontmannen en lång rad Hultsfredsanekdoter. Bland annat om Lemmy, The Posies, fotbollsmatcher och om ett slagsmål mellan en känd journalist och en av våra stora poeter och debattörer.

– Sedan blir det så klart snack om ”Så mycket bättre” också och vad programmet har betytt för honom personligen. Hela avsnittet är ett litet historiskt dokument vad Hultsfred defacto kunde betyda för ett band, men framför allt är det ett feelgood-samtal med den pratgladaste norrlänning jag någonsin träffat. Att intervjua Pär Wiksten är en resa där inga svar blir som man tänkt sig och stickspåren är oändliga.

Här hittar du info och alla avsnitt av dokumentären – inklusive de två bonusavsnitten:

Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons