Annons

Dödsolyckan på Masten – här hittar du alla avsnitt av podden

Sommaren 2021 släppte Barometern-OT podcastdokumentären ”Dödsolyckan på Masten”. Här hittar du extramaterial och allt du behöver veta om podden.
Dödsolyckan på Masten • Publicerad 26 juni 2021 • Uppdaterad 19 juli 2023

Året är 1981. Det är Valborgsmässoafton och unga människor från hela sydöstra Sverige vallfärdar mot Mastens festplats i Kristianopel. I kväll är det säsongspremiär, och inga mindre än det populära bandet Gyllene Tider spelar.

Men inget blir som planerat.

”Samtidigt som jag var på taket fick jag se en hög människor ligga på marken. Och jag förstod genast med en gång att detta är inte bra. För jag visste att när andra människor började stampa uppepå så kommer de att kvävas där.”
Ur ”Dödsolyckan på Masten”.
Annons

Redan i entrén uppstår massiv trängsel och snart sätts hela folkhavet i gungning. Människor faller som furor, och kan inte ta sig upp. När kvällen är över har tre unga människor från Kalmar län blivit ihjältrampade – innan konserten ens hunnit börja.

”Hon satt mot en trävägg och drog naglarna längs väggen, om du tänker dig ohyvlade brädor, med alla spetor. Naglarna vek sig avigt och hon skrek, blodet bara sprutade ur fingrarna.”
Ur ”Dödsolyckan på Masten”.

Men vad var det egentligen som hände? Hur kunde det gå så fel? Barometern-OT:s Frida Lindström har pratat med konsertbesökare, anhöriga, räddningspersonal och Gyllene Tiders trummis Micke Syd, för att ta del av deras historia.

”Det är den värsta händelsen i livet. Det är svårt att ta in om man inte har upplevt det.”
Ur ”Dödsolyckan på Masten”.

”Dödsolyckan på Masten” är en podcastserie i fyra delar. Avsnitten kan du lyssna på i din podcastapp eller på Spotify – sök bara på ”Barometern-OT Dokumentär”. Du kan även lyssna i spelaren här nedanför.

Här kan du lyssna på poddens fyra avsnitt:

Avsnitt 1: Ungdomar från hela sydöstra Sverige gör sig redo för en partykväll på Mastens festplats – bland dem finns bröderna Anders och Jan-Erik Gotthardsson från Ugglerum. Bara en av dem kommer att återvända hem igen.

Här saknas innehåll

Avsnitt 2: Det är kallt ute och de flesta besökarna sitter kvar och festar i sina bilar och bussar. När konserten närmar sig händer något. Tusentals människor rör sig samtidigt mot entréerna – och katastrofen är ett faktum.

Här saknas innehåll

Avsnitt 3: Bakom scen sitter Gyllene Tider och värmer upp för konserten. Trummisen Micke Syd berättar att de inte har en aning om vad som just inträffat i entrén. Anders Gotthardsson anar oråd när hans bror inte dyker upp vid bussen när de ska hem.

Här saknas innehåll

Avsnitt 4: Det står klart att tre unga människor mist livet i kaoset på Mastens festplats. Hur kunde det gå så fel? Olyckan kom att påverka en hel generation, och skaka om den svenska musikbranschen i grunden.

Här saknas innehåll

Har du egna minnen från Mastens festplats? Mejla oss gärna.

EXTRAMATERIAL: Bildspel

bild 1/15
Per-Ola Nilsson och Tomas ”Mr Ironman” Gustavsson blev involverade i livräddningsförsöken på Mastens festplats.
Jan-Erik Gotthardsson omkom i olyckan på Mastens festplats Valborgsmässoafton 1981. I brodern Anders Gotthardssons hem står fortfarande hans studentporträtt. Halsbanden som händer runt ramen tillhörde Jan-Erik.
Anders Gotthardsson (till vänster) stod väldigt nära sin två år äldre bror Jan-Erik Gotthardsson (till höger). Bilden togs i mitten av 60-talet, när bröderna var ungefär tre och fem år gamla.
På den här gården i Ugglerum växte bröderna Gotthardsson upp tillsammans. I dag bor lillebror Anders åter i huset där de byggde kojor och spelade fotboll som barn.
Jan-Erik Gotthardsson begravdes vid Förlösa kyrka. Anders Gotthardsson lägger blommor på sin broders grav.
Olyckan blev en stor nyhet i såväl riks- som lokalmedia.
Olyckan blev en stor nyhet i såväl riks- som lokalmedia.
Räddningspersonal vittnade om en hotfull stämning på platsen, vilket försvårade deras arbete.
Gyllene Tider blev inte informerade om olyckan förrän efter konserten.
Tre unga människor omkom i olyckan: 29-åriga Gunnar Apell från Kalmar, 19-åriga Jan-Erik Gotthardsson från Ugglerum och 18-åriga Eva Karlsson från Ruda.
Så här såg det ut på Mastens festplats dagen efter den tragiska olyckan.
Mia Söderström var på plats när den tragiska olyckan inträffade. Så här såg hon ut i början av 1980-talet.
Även Ingrid Ölmebring befann sig på Masten under olyckskvällen. Det här är hon under tidigt 1980-tal.
Göran Johansson satt i biljettluckan under olyckskvällen. På grund av det som hände valde han att lämna sitt uppdrag i Mastenkommittén.
Alf Karlsson och Rickard Olsson är experter på Masten, och har tusentals föremål i sin samling. Du kan läsa mer om dem i Barometerns dokument över festplatsen.
Per-Ola Nilsson och Tomas ”Mr Ironman” Gustavsson blev involverade i livräddningsförsöken på Mastens festplats.
Jan-Erik Gotthardsson omkom i olyckan på Mastens festplats Valborgsmässoafton 1981. I brodern Anders Gotthardssons hem står fortfarande hans studentporträtt. Halsbanden som händer runt ramen tillhörde Jan-Erik.

EXTRAMATERIAL: Reportage och artiklar

Inte lyssnat än? Se trailer för ”Dödsolyckan på Masten”:

Här saknas innehåll

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons