Annons

Petrina Solange: ”Det är skadeglatt, rått och inte samhällsnyttigt på något sätt”

Komikern Petrina Solange kommer till Söderport på torsdag, den 11 november.
I Nöjets podcast ”Tombolaintervjun” avslöjar hon allt om sin spargris, sin inneboende slagverkare och hur ett fusk i frågesportsuccén ”Alla mot alla” skulle kunna se ut.
– Ibland kan jag unna folk ett gott litet fusk.
Kultur • Publicerad 8 november 2021 • Uppdaterad 11 mars 2022
Petrina Solanges soloföreställning ”Nu är jag här” spelas i Kalmar på tordag. Den här veckan medverkar hon i Nöjets podcast ”Tombolaintervjun”.
Petrina Solanges soloföreställning ”Nu är jag här” spelas i Kalmar på tordag. Den här veckan medverkar hon i Nöjets podcast ”Tombolaintervjun”.Foto: Pressbild
Artikelserie

Tombolan

Vi har 100 frågor i vår tombola. Intervjupersonen får välja ett antal nummer och därmed sina egna frågor.

Här saknas innehåll

Nämn någonting du inte kan leva utan.

– Musik. Jag lyssnar på jättemånga olika typer av musik – mycket afrikansk musik, typ modern pop, rap eller hiphop från Nigeria och Angola. Men jag lyssnar också på angolansk folkmusik, och på vanlig radio. Det som är hippt just nu. Sedan gillar jag även house och techno, det har jag lyssnat på hela livet. Jag är lite av en allätare.

Annons

Har du sysslat med musik själv?

– Jag gick musiklinjen på gymnasiet, då valde jag piano och gitarr som mina instrument. Ett piano har jag tyvärr inte plats för, men jag har ett antal gitarrer hemma. Jag gillar också slagverk, egentligen är jag nog en slagverkare. Jag har spelat i sambaband tidigare och tycker att det är skitroligt. Så det har blivit en del musik, egentligen höll jag på med det långt innan jag började med standup. Jag har fortfarande alltid musik i öronen.

Hur mycket kontanter har du i din plånbok?

– I min plånbok har jag inga kontanter, men jag har en liten spargris där jag lägger pengar. Det är typ 5 000 kronor i den nu, så det är jättemycket. Jag tänker att jag ska unna mig något till jul.

”Det är en samling av mina favoritskämt som jag skrivit den senaste tiden. Det är skadeglatt, rått och inte samhällsnyttigt på något sätt.”
Petrina Solange om sin ståupp-show ”Nu är jag här.”

Ska du ta med dig grisen då, till MediaMarkt?

– Ja, haha, så att de måste slå sönder den. När du kommer till en bank så har de ju maskiner som räknar pengarna så att ingen behöver sitta där med en tia i taget, men du kan ju inte komma till en affär och säga ”jag köper den här tv:n för 5000 kronor” och tömma en burk på disken. Jag minns när jag gick i mellanstadiet och praoade på Mc Donald's, då kom det in en busschaufför med en sådan liten växelmaskin som man hade i bussen förr. Man tryckte en gång för att få ut en krona. Han kom in och köpte något för typ 80 spänn, så han tog den där bössan och tryckte 80 gånger och det bara trillade ut massa enkronor överallt. Vi var tvungna att räkna dem och bara okej, du kan köpa en hamburgare. Så han tömde hela regionens förråd med enkronor – klick, klick, klick.

Vad fuskar du med?

– Skatten, den har jag inte betalt på tio år. Nej, jag skojar. Jag fuskar med träning. Jag har ett gymkort och går till gymmet men jag tränar väldigt slarvigt när jag är där.

Du har varit med i ”Alla mot alla”, går det att fuska där?

– Det gör det, men de märker det för det är kameror överallt. Det finns flera moment där man märker att man nog skulle kunna fuska, men de åtgärdar det så det går inte. Det är ett moment som heter ”Muren”, när det kommer ner en mur i buren för att man inte ska se det som är på andra sidan. Men buren är ju av glas så man kan läsa reflektionerna i glaset. Annars är det svårt att fuska i en tävling där du inte alls vet frågorna. De har ju kategorier, men de utgår oftast från en spaning som leder fram till en fråga som inte alls är på samma tema. Så det är väldigt vattentätt. Sen tycker jag generellt att om man lyckas fuska och komma undan så ska man kunna tillgodoräkna sig det. Ibland kan jag unna folk ett gott litet fusk. Då har man tänkt utanför boxen och löst uppgiften – power to you!

Petrina Solange tävlade med skådespelaren Olle Sarri i den senaste säsongen av ”Alla mot alla”. På bild står de med motståndarlaget Anna Kinberg Batra och David Batra.
Petrina Solange tävlade med skådespelaren Olle Sarri i den senaste säsongen av ”Alla mot alla”. På bild står de med motståndarlaget Anna Kinberg Batra och David Batra.Foto: Discovery+
Annons

Vilken är den tråkigaste vardagssysslan?

– Det står mellan att tvätta och att städa. Det bästa med att städa är att när jag är färdig så är jag färdig, tvätten består bara av vissa moment men man är upptagen i flera timmar. Så det har sina för- och nackdelar.

Hur många maskiner tvättar du på en månad?

– Jag vet inte, men jag tvättar nog ungefär varannan en och en halv vecka, om man kan säga så. När jag flyttade hemifrån tvättade jag allt i 40 grader – alltså allt. Jag är praktisk av mig, om jag fick bestämma hade jag bara använt bomullskläder och kanske jeans. Men det finns något jag tycker att vi saknar. I Sverige är det så här – antingen bor man i hus och då har man garanterat en egen tvättmaskin, eller så bor man i lägenhet och då är man oftast utlämnad till tvättstugor. Majoriteten jobbar på dagen, vilket innebär att alla tävlar om den sista tvättiden. Så då tänkte jag, att i Sverige måste det väl finnas tvättomater som i alla andra länder? Ett ställe där man lämnar in sin tvätt eller tvättar själv mot en liten summa. Jag skrev till kommunen och frågade om det fanns, men det gjorde det inte. Finns det verkligen inget behov av det i Sverige? Det känns jättedumt att behöva ta med sina vanliga kläder till kemtvätt, det kostar ju typ tusen spänn. Tvätt angår oss alla. Det är allas hjärtefråga egentligen.

Hör Petrina Solange utveckla sina tankar kring tvättkulturen i Sverige i det senaste avsnittet av ”Tombolaintervjun”.
Hör Petrina Solange utveckla sina tankar kring tvättkulturen i Sverige i det senaste avsnittet av ”Tombolaintervjun”.Foto: David Möller

En snabb hisspitch – berätta om din föreställning ”Nu är jag här”!

– Det är en samling av mina favoritskämt som jag skrivit den senaste tiden. Det är skadeglatt, rått och inte samhällsnyttigt på något sätt. Man kommer dit, man skrattar ihjäl sig, man lär sig ingenting och så går man hem och tänker: det var roligt!

Hör hela intervjun med fler frågor i Barometern-OT:s podcast ”Tombolaintervjun” – finns i spelaren ovan eller i din podcastapp. Du kan även klicka här för att spela avsnittet på Spotify.

Fakta

Petrina Solange

Född: 1990.

Uppvuxen: I Degeberga.

Bor: I Malmö.

Gör: Komiker.

Aktuell: Kommer till Söderport i Kalmar med sin show ”Nu är jag här” på torsdag, 11 november.

Bakgrund: Slog igenom år 2013 då hon utsågs till ”Årets nykomling” på Svenska stand up-galan. Korades till ”Årets kvinnliga komiker” på samma gala 2015, 2019 och 2020. Har de senaste åren synts i bland annat ”Parlamentet”, ”Bonusfamiljen”, ”Släng dig i brunnen”, ”Alla mot alla” och 2019 års julkalender ”Panik i tomteverkstan”. Driver även ståuppklubben ”Under jord” i Malmö.

Läs fler av våra tombolaintervjuer:

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons