Annons

Samhällsspridning i hela Kalmar län

Ytterligare en coronasmittad person har avlidit i länet, den här gången en man i 80-årsåldern. På tisdagen slog smittskyddsläkaren fast att det numera rör sig om samhällsspridning i hela Kalmar län.
Kalmar • Publicerad 14 april 2020
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin gör bedömningen att det råder samhällsspridning av coronaviruset i Kalmar län.
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin gör bedömningen att det råder samhällsspridning av coronaviruset i Kalmar län.Foto: Johanna Eriksson

På tisdagen meddelade Region Kalmar län att ytterligare en coronasmittad patient avlidit på länssjukhuset. Det rör sig om en man i 80-årsåldern med bakomliggande sjukdom. Totalt har sju personer dött i sviterna av coronaviruset i länet. Fem av dessa har bekräftats vara smittade, medan de andra dödsfallen med stor sannolikhet beror på smittan.

På tisdagen vårdades 25 personer för coronaviruset i länet, varav sju på intensivvårdsavdelning. Ett 20-tal var inlagda på länssjukhuset och resten vårdades på Västerviks sjukhus. Under påskhelgen tog regionen emot en patient från Region Sörmland för vård i länet och ytterligare en patient anlände på tisdagen. Regionen kommer troligen att ta emot fler patienter från andra län.

Annons

– Har vi plats kommer vi att hjälpa till, nästa gång är det vi som behöver hjälp, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Tidigare har Lisa Labbé Sandelin konstaterat att det pågår samhällsspridning av coronaviruset i Torsås, Kalmar och Vimmerby kommuner. På tisdagen gick smittskyddsläkaren ut med att hela länet har samhällsspridning.

– Vi ser en spridning över hela länet. Innan var koncentrationen mer söderut, men nu är den mer över hela länet. Vi har flera fall utan tydlig smittkälla. Då blir det fånigt att peka ut enskilda kommuner. Mitt budskap är att smittan finns i hela samhället, säger Lisa Labbé Sandelin.

Här saknas innehåll

Totalt har 80 personer i Kalmar län konstaterats med covid-19 av de knappt 900 tester som skett. Inför påsk gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationen att skippa icke nödvändiga resor. Det dröjer ett tag innan man kan avgöra huruvida det påverkat smittspridningen.

– De åtgärder som vidtogs innan påsk kan vi inte avläsa förrän om två veckor. Vi har en handfull nya personer som kommer in varje dag. Det här är toppen av isberget. Jag ser inte en tung ökning, att det skulle skjuta rätt upp, men jag tror att det kommer så småningom, säger hon.

LÄS MER:

Jonatan BergööSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons