Annons

Vändningen – nu kan cancersjuke Oscar få skoltaxi: ”Vi ska fatta nytt beslut”

Kristdemokraterna reagerade snabbt när artikeln om cancersjuke Oscar kom ut på Barometerns webb. Nu vill Kalmaralliansen ha undantag för skolskjuts vid sjukdom.
Även nämndordförande Lasse Johansson (S) har nu agerat.
– Jag ska lägga fram ett förslag om att vi ska kunna göra undantag i reglerna.
Kalmar • Publicerad 7 september 2022 • Uppdaterad 10 januari 2023
Lars Lasse Johansson (S), ordförande utbildningsförvaltningen Kalmar, lovar att undersöka om det går att göra undantag från skolskjutsreglementet.
Lars Lasse Johansson (S), ordförande utbildningsförvaltningen Kalmar, lovar att undersöka om det går att göra undantag från skolskjutsreglementet.Foto: Sofia Hedman

Fredrik Sjömar kontaktar tidningen på onsdagen och säger att han blev djupt berörd när han läste artikeln om Oscar som inte får skoltaxi för att han inte går i skolan närmast hemmet.

– Vi har under förmiddagen fört en dialog inom Kalmaralliansgruppen i utbildningsnämnden och vi är eniga om att situationen inte är acceptabel, säger han.

Annons

Han säger att han och hans allianskollegor förstår att det finns regler när det gäller rätt till skolskjuts och att undantag inte ska ges lättvindigt.

– Men samtidigt är det här en elev som redan har rätt till skolskjuts, men inte längre kan utnyttja den på grund av sjukdom. Alliansledamöter har tidigare lyft frågan om individuella undantag vid exempelvis sjukdom.

Fredrik Sjömar, KD.
Fredrik Sjömar, KD.Foto: Johanna Eriksson

Oscars pappa Mårten Bernesand har inte bara kontaktat rektor och utbildningsförvaltningen. Han har också skrivit till kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S), som kontaktade familjen per telefon och sa att han lämnar över ärendet till utbildningsförvaltningens ordförande Lasse Johansson (S).

Nu har även Kalmaralliansen skickat ett mejl till Lasse Johansson.

– Vi från Kalmaralliansen skrev i mejlet att vi önskar en dialog om hur sådana här situationer bäst kan hanteras på vårt sammanträde nästa vecka. Vi hoppas att den nuvarande majoriteten är lika måna som vi av att nå fram till en lösning. Vi kommer sedan avgöra hur vi bäst går vidare efter den dialogen, meddelar Fredrik Sjömar.

När Barometern på tisdagen kontaktar Lasse Johansson och frågar om en kommentar, svarar han så här:

– Det är oerhört tragiskt att pojken är sjuk. Vi håller på att titta på det och vi hoppas hitta en lösning.

Måste det vara så här krångligt?

– Jag vet inte om det är rätt fråga att ställa. Det finns ett regelverk och det har våra tjänstemän följt. Sedan finns det undantag, då måste man undersöka om det går. Det är det vi håller på med nu och vi har en dialog med familjen.

Mårten Bernesands son Oscar är sjuk i leukemi och kan inte åka kollektivtrafik. Men skoltaxi vill kommunen inte bevilja.
Mårten Bernesands son Oscar är sjuk i leukemi och kan inte åka kollektivtrafik. Men skoltaxi vill kommunen inte bevilja.Foto: Sofia Hedman

På torsdagen kommer Lasse Johansson med nya besked:

Annons

– Vi har haft en dialog med förvaltningen och pappan och kommit fram till att det här unika fallet är väldigt olyckligt. Jag kommer därför att lägga fram ett förslag på nästa nämnd om att fatta ett tilläggsbeslut som går ut på att elever som har rätt till busskort på en annan skola än den närmaste, men som inte kan åka kollektivt på grund av svår sjukdom, har rätt till annan skjuts.

Nämnden har sammanträde nästa onsdag, 14 spetember, och ärendet blir ett tilläggsärende där Lasse Johansson ska föreslå att paragrafen får omedelbar justering.

– Det är det snabbaste vi kan agera.

Men finns inte redan en möjlighet att göra undantag?

–Jo, men då måste tjänstemännen gå till nämnden varje gång. Med den nya skrivningen kan tjänstemännen göra undantag vid unika fall, och alla vet vad som gäller, säger Lasse Johansson.

Oscars pappa Mårten Bernesand är lättad i dag.

– Det känns som man gjort en bra gärning för andra i samma situation. Sedan sa jag till Lasse Johansson när jag pratade med honom att man kan lägga fram saker på olika sätt, och så kantiga som tjänstemännen på utbildningsförvaltningen var ... de hade kunnat säga att ”det finns en möjlighet, vi ska undersöka och återkomma”.

– Men, som sagt, det är väldigt skönt att det ordnade sig till sist, säger Mårten Bernesand.

Sofia HedmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons