Annons

Cancersjuke Oscar får inte skoltaxi: ”Man får ingen hjälp!”

Pappan är förtvivlad. Hans cancersjuke son får inte åka skoltaxi till skolan. Det är i alla fall det besked familjen fått från utbildningsförvaltningens tjänsteman.
Kalmar • Publicerad 7 september 2022 • Uppdaterad 10 januari 2023
Mårten Bernesands son Oscar är sjuk i leukemi och kan inte åka kollektivtrafik. Men skoltaxi vill kommunen inte bevilja.
Mårten Bernesands son Oscar är sjuk i leukemi och kan inte åka kollektivtrafik. Men skoltaxi vill kommunen inte bevilja.Foto: Sofia Hedman

Är man i behov av hjälp och stöd, ska man också få det. Man ska inte behöva stångas och kämpa.

Så resonerar Mårten Bernesand, men han konstaterar också:

Annons

– Det här med välfärd, det är bara skitsnack och tomma ord. Man kommer med vallöften, men man levererar inte. Jag blir så jädra trött.

Familjen Bernesand bodde i centrala Kalmar, men flyttade till Smedby i januari. Sonen Oscar gick i sexan på Falkenbergsskolan och skulle gå kvar terminen ut.

I april fick familjen veta att Oscar insjuknat i leukemi för andra gången.

– Det var ett tungt besked. Det kom dagen innan Oscars födelsedag, och sommaren har varit jättejobbig för Oscar, han var väldigt dålig och vi var inte säkra på om han skulle komma hem från sjukhuset.

Att gå i skola med en cancerdiagnos är inte okomplicerat. Mediciner, illamående, håravfall, att ibland inte orka med hela skoldagen. Oscar vet hur det är. Förra gången han behandlades från leukemi fick hans klasskamrater också veta.

”Det här med välfärd, det är bara skitsnack och tomma ord. Man kommer med vallöften, men man levererar inte.”
Mårten Bernesand, pappa
Mårten Bernesands son Oscar är sjuk i leukemi och kan inte åka kollektivtrafik. Men skoltaxi vill kommunen inte bevilja.
Mårten Bernesands son Oscar är sjuk i leukemi och kan inte åka kollektivtrafik. Men skoltaxi vill kommunen inte bevilja.Foto: Sofia Hedman

För att Oscar skulle känna sig tryggare i skolan, och inte behöva förklara sig för nya klasskamrater beslutade familjen att han skulle gå kvar i Falkenbergsskolan även i högstadiet.

– Vi har beviljats skolskjuts. Men eftersom Oscar är så pass dålig, kan han inte åka kollektivt. Vi har ett läkarintyg och vi pratade med rektorn om skoltaxi och han hänvisade till utbildningsförvaltningen, berättar Mårten Bernesand.

Oscars mamma, Carina kontaktade handläggaren på utbildningsförvaltningen.

– Han sa att det är inte någon idé att ansöka om skoltaxi, för det kommer ändå inte att beviljas eftersom Oscar inte går på den närmaste skolan, och så hänvisade han till skollagen, säger Mårten Bernesand.

Oscar Bernesand har leukemi och kan inte åka kollektivtrafik, men eftersom han valt att gå kvar i sin gamla skola efter att familjen flyttade, vill kommunen inte bevilja för skoltaxi.
Oscar Bernesand har leukemi och kan inte åka kollektivtrafik, men eftersom han valt att gå kvar i sin gamla skola efter att familjen flyttade, vill kommunen inte bevilja för skoltaxi.Foto: Sofia Hedman

Och det är det svaret som gör honom både arg och förtvivlad.

Annons

– Man får ingen hjälp! Ska man inte utgå från barnets bästa? Det är inte nog med ett sjukt barn som man oroar sig för och gör allt för att hjälpa, att bli bemött så här är så jäkla tråkigt.

Utan ett beslut kan familjen inte överklaga nejet till skoltaxi.

– Det känns lönlöst att skriva en ansökan, han sa ju att det inte var någon idé. Vi kan ju inte överklaga beslutet att han fått skolskjuts. Vi fick inte heller hjälp om hur vi ska göra för att skriva en ansökan om skoltaxi, och när man är så trött som man blir om man har ett barn som är sjukt, då orkar man inte stångas och bråka. Vi är helt jävla slut efter allt som varit, man vill bara att det ska fungera. Men det gör det ju inte, säger Mårten Bernesand.

”Det är oerhört tragiskt om barnet blir sjukt och inte kan åka kollektivt, men man har valt en annan skola, och då kommer en ansökan om skoltaxi att avslås.”
Mats Linde, chef utbildningsförvaltningen
Mats Linde, utbildningsförvaltningens chef i Kalmar kommun.
Mats Linde, utbildningsförvaltningens chef i Kalmar kommun.Foto: Mats Holmertz

Utbildningsförvaltningens chef Mats Linde försvarar handläggarens bemötande av föräldrarna.

– Visst ska de få en hänvisning till hur de kan göra, men jag utgår också ifrån att han givit en redogörelse för hur det fungerar enligt lagen, det ska han göra.

Och Mats Linde förklarar:

– Rätt till skolskjuts har barn i en skolas upptagningsområde. Punkt. Där slutar rätten. Men Kalmar kommun tycker att det är för snävt och har i stället beviljat skolskjuts till alla som har längre än ett visst avstånd till den skola de valt, men då med kollektivtrafik. Har man långt till kollektivtrafiken är det synd, men inget vi kan ta hänsyn till. Det är oerhört tragiskt om barnet blir sjukt och inte kan åka kollektivt, men man har valt en annan skola, och då kommer en ansökan om skoltaxi att avslås. I princip kan de överklaga sättet de fått skolskjuts, men som sagt, det kommer att avslås. Det kommer jag också att meddela föräldrarna.

Och kommunen kan inte göra undantag när det handlar om ett barn som har kunnat åka buss, men som blir sjukt och behöver taxi?

– Om vi börjar göra undantag från våra regler kan det bli många undantag, och då går det inte, säger Mats Linde.

Tidningen kontaktade skolinspektionen som meddelar att elever som väljer annan skola än den skola hen är placerad i bara har rätt till skolskjuts om det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen. Men man konstaterar också att: ”Även om kommunen bedömer att en elev inte har rätt till skolskjuts enligt skollagen kan det finnas annan lagstiftning som ger en elev rätt till färdmedel.”

Mårten Bernesands son Oscar är sjuk i leukemi och kan inte åka kollektivtrafik. Men skoltaxi vill kommunen inte bevilja.
Mårten Bernesands son Oscar är sjuk i leukemi och kan inte åka kollektivtrafik. Men skoltaxi vill kommunen inte bevilja.Foto: Sofia Hedman
Annons

Socialstyrelsens säger att socialtjänstlagen (SoL) kan vara en väg att pröva och familjen måste då vända sig till socialnämnden som ska hjälpa den som inte själv kan tillgodose sina behov och ska bistå den enskilde ”för sin livsföring i övrigt”, som det står i socialtjänstlagen.

”Det finns alltså möjlighet att ansöka om bistånd i form av till exempel hjälp att ta sig till skolan. Socialnämnden prövar då om den enskilde har behov av insatsen, om hen själv kan tillgodose behovet eller om behovet kan tillgodoses på annat sätt.” berättar Hanna Jarvad, jurist på Socialstyrelsen.

Oscar har en barnförsäkring. Inte heller den ger rätt till skoltaxi.

– Om han hade brutit benet, hade försäkringen kunnat betala skoltaxi, men det gäller inte vid sjukdom, suckar Mårten Bernesand.

Här saknas innehåll

Sofia HedmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons