GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Åtta män får lämna Linnébygget efter sextrakasserier

Efter att sexuella trakasserier uppmärksammats vid Linnébygget är åtta män inte längre välkomna till arbetsplatsen.
Det meddelade Skanska på fredagseftermiddagen.
Kalmar • Publicerad 3 november 2017 • Uppdaterad 3 november 2017

I förra veckan uppdagades att en kvinna trakasserats sexuellt av flera manliga kollegor vid Linnébygget.

Trakasserierna – nedsättande och kränkande kommentarer – ska ha skett vid minst två tillfällen. Vid det ena kunde kvinnan peka ut två män. Vid det andra befann sig flera män i grupp och kvinnan kunde inte säga vem som sagt vad.

När informationen nådde Skanska agerade företaget och ett 15-tal män anställda hos två underentreprenörer stängdes av från Linnébygget.

Samtidigt begärde Skanska att de aktuella underentreprenörerna skulle säkerställa att männen som fällt kommentarerna inte kom tillbaka till arbetsplatsen.

På fredagseftermiddagen meddelade Mia Trahn, presstalesperson på Skanska, att företagen inkommit med sina handlingsplaner.

– Vi hade begärt att man skulle säkerställa att de här männen inte kom tillbaka till vår arbetsplats, Universitetskajen, och det har man nu gjort. De här männen kommer inte tillbaka till projektet och det handlar om en handfull personer, säger hon.

Totalt rör det sig om åtta män som inte längre är välkomna till Linnébygget.

– Vi har fortsatt förtroende för de två företagen och vi anser att de har vidtagit de åtgärder och krav som vi begärt. Vi har haft en bra dialog med båda företagen under den här utredningen, säger Mia Trahn och fortsätter:

– Jag vill vara tydlig med att vi inte har sparkat någon. Vi kan självklart inte sparka något annat företags personal, men vi kan välja att inte jobba med företag som inte lever upp till våra värderingar och uppförandekod.

Mia Trahn berättar vidare att Skanska varit i kontakt med den utsatta kvinnan under fredagen. Enligt företaget mår hon ”hyfsat okej” sett till omständigheterna.

– Hon känner sig tillfreds med de åtgärder som både vi och respektive underentreprenörerna vidtagit. Så det här ska bli bra framöver.

Hur känns det från Skanskas sida nu?

– Vi hoppas att det blir arbetsro på projektet och att vi kan fortsätta att arbeta alla tillsammans enligt våra värderingar. Det har självklart varit väldigt tufft för alla inblandade och inte minst för kvinnan. Det känns skönt att vi kan gå vidare och att vi har fortsatt förtroende för de här underleverantörerna som tog sitt ansvar och tog bort personal som inte kan uppföra sig.

Händelsen har inte påverkat tidsplanen för själva bygget.

Anton LernstålSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.