Annons

Skanska: Vi har nolltolerans mot sexuella trakasserier

– Det är helt oacceptabelt. Vi accepterar inte någon form av sexuella trakasserier. Alla ska mötas av respekt på våra arbetsplatser.
Kalmar • Publicerad 27 oktober 2017
Mia Trahn, presstalesperson för Skanska i Sverige.
Mia Trahn, presstalesperson för Skanska i Sverige.Foto: Montage

Det säger Mia Trahn, presstalesperson för Skanska i Sverige, efter att en kvinnlig arbetare på universitetsbygget i Kalmar blivit utsatt för sexuella trakasserier vid två olika tillfällen av personal från två underentreprenörer, vilket 24Kalmar var först med att rapportera om.

Det ska ha rört sig om nedsättande och kränkande kommentarer från en handfull män, men av hänsyn till kvinnan vill inte Mia Trahn gå in mer på detaljerna.

Annons

– Det är viktigt att vi erbjuder den utsatta kvinnan det stöd hon behöver. Vi har pratat med hennes arbetsgivare som berättar att hon mår hyfsat okej och att hon har valt att stanna kvar på arbetsplatsen. Men hon jobbar inte ensam utan går med en annan medarbetare, säger hon.

Skanskas platsledning fick informationen på tisdagseftermiddagen och valde därefter att stänga av de två underentreprenörerna från arbetsplatsen.

– Sedan klockan nio i onsdags finns inte de här företagen på vår arbetsplats. Det handlar om ett 15-tal personer. Övriga medarbetare i projektet har informerats om vad som har hänt, säger Mia Trahn.

Skanska har nu ställt krav på att de två underentreprenörerna senast måndag ska lämna in en handlingsplan över vilka åtgärder de ska utföra.

– Den här handlingsplanen ska godkännas hos oss innan de får komma tillbaka till vår arbetsplats. Det ser inte så ljust ut i dag, säger Mia Trahn.

Mia Trahn säger att det finns en handfull kvinnliga medarbetare i projektet och att Skanska nu pratar med samtliga för att säkerställa att de inte blivit utsatta för sexuella trakasserier eller kränkningar.

– Som arbetsgivare har vi ett stort ansvar. Om någon ser någon bli utsatt ska man slå larm, hos oss kan man gör anonymt om man inte vill rapportera till sin chef. Varje nyanställd får i sin introduktion ta del av våra värderingar och vår uppförandekod, och det gäller även underleverantörer. De vet vad som gäller, att vi har nolltolerans mot detta, säger hon.

Under hösten inför Skanska dessutom obligatoriska så kallade ”etikstopp" på alla sina projekt och kontor runt om i landet.

– Tillsammans ska Skanskas medarbetare sitta ner minst en halvtimme och diskutera ämnen som sexuella trakasserier och hur man kan undvika detta samt gå igenom vår nolltolerans och vår värderings- och uppförandekod, säger Mia Trahn.

Annons

Den senaste tiden har många kvinnor gått ut under hashtaggen metoo och berättat om sexuella övergrepp och trakasserier som de har utsatts för.

– På det sättet är det positivt att man vågar gå ut och berätta vad man upplevt eller sett andra utsättas för. Och där har vi ett stort ansvar som arbetsgivare. Har man blivit utsatt måste man agera och våga känna sig trygg i det, säger Mia Trahn.

Vad Mia Trahn erfar, efter att ha hört sig för inom organisationen, har Skanska aldrig tidigare stängt av en underentreprenör på grund av trakasserier.

Jonatan NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons