Annons
Insändare

Låt inte drömmen om ett nytt liv bli en mardröm

Vår arbetskollega Park och hans hustru lyckades fly till det så kallade trygga och fantastiska Sverige från världens mest slutna land, Nordkorea.
Publicerad 23 januari 2019
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Familjen Park flydde diktaturen i Nordkorea. Efter tio år i Sverige hotas de av utvisning, vilket många i Fågelfors reagerat mot.
Familjen Park flydde diktaturen i Nordkorea. Efter tio år i Sverige hotas de av utvisning, vilket många i Fågelfors reagerat mot.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

I Sverige bestämde sig paret för att kämpa för ett bättre och framförallt tryggare liv.

Park och hans familj har bott i Sverige i tio år. De har fått tre barn som går i skolan och förskolan där de har sina vänner och fritidsintressen.

Annons

Alla barnen har varit svensk medborgare. Men den lyckan har bara varit kortvarig då migrationsverket i alla fallen ändrat redan beviljade beslut till avslag..

Hela familjen pratar svenska. Både Park och hans hustru har fasta anställningar sedan flera år tillbaka. De äger bil och bor i en villa. Familjen har lyckats skapa den tryggheten de drömt om..

Nu kommer de att förlora sin dröm och trygghet. Park och hans familj ska utvisas efter tio år i Sverige! Till ett främmande land som den inte kommer ifrån.

Park är min arbetskollega. Vi är cirka 50 medarbetare på vår arbetsplats, Vad händer familjen nu? Ingen trygghet i landet dom utvisas till. Varken bostad eller arbete.

Vi känner frustration och hjälplöshet, År det ett lotteri om vem som ska få stanna? Arbetsledningen är också frustrerad eftersom han är en stor tillgång för företaget.

Vi har ingen förståelse för Migrationsverkets beslut och vädjar därför om att de ska få stanna.

Familjen ska utvisas till Sydkorea, ett land de aldrig befunnit sig i.

Varför? Jo, familjens pappa har sökt arbetstillstånd men blivit nekad av Migrationsöverdomstolen för att han och familjen saknar pass.

Park har lyckats att få tag i ett id-kort samt ett körkort som tillhör honom. Av dessa identitetshandlingar framgår det betydligt mer än i exempelvis våra Svenska pass. Trots det så gäller de inte som identitetshandling.

Eftersom inget vanligt folk får skaffa pass i Nordkorea, världens mest tillslutna land, så är det en omöjlighet för familjen Park att skaffa ett pass de aldrig haft eller någonsin kommer att få.

Annons

I Migrationsöverdomstolens uttalande står att familjen rimligtvis har starkare anknytning till Sydkorea än till Sverige. "Det är samma språk och kulturellt mer likt. Så troligtvis är anpassningen till Sydkorea betydligt enklare än till Sverige"

Hur kan ni tro det? Familjen har bott i Sverige i tio år och är redan är anpassad här!

Vi vädjar nu till Migrationsverket och till berörda personer som fattat detta beslut. Snälla rör inte vår kompis, arbetskollega, familj, vän, granne och våra barns skolkamrater. Låt denna familj få leva sin dröm i Sverige och inte i otrygghet i ett främmande land.

Om inte annan så se till barnens bästa, de är alla födda här och pratar samma härliga smålänska som vi.

Medborgare i Fågelfors, arbetskamrater, klasskompisar genom Göran Göransson

Läs mer om familjen Park:

Annons
Annons
Annons
Annons