Annons
Insändare

Insändare: ”Högsta naturvärdena byggs bort?”

Högsta naturvärdena byggs bort? Återigen ett förslag att föreslå framtida bostadsbebyggelse i ett högt värderat naturområde med en sammanhängande tallskog, med tallar som är minst 150 år gamla och 25 till 30 meter höga.
Insändare • Publicerad 19 maj 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Återigen ett förslag att föreslå framtida bostadsbebyggelse i ett högt värderat naturområde med en sammanhängande tallskog”, skriver insändarskribenten. Tallarna på bilden har inget med artikeln att göra.
”Återigen ett förslag att föreslå framtida bostadsbebyggelse i ett högt värderat naturområde med en sammanhängande tallskog”, skriver insändarskribenten. Tallarna på bilden har inget med artikeln att göra.Foto: Hasse Holmberg

Området utgör den norra delen av Tallhagskogen och avgränsas av Jägarvägen, Tallhagsvägen och Ölandsleden. Skogsområdet med fina naturstigar innehållet förutom den fantastiska orörda tallskogen flertal rödlistade djurarter som exempelvis spillkråka, långryggig hackspett (som hörs dagligen), tallticka, gröngöling, rödhake med mera. Sist men inte minst fladdermöss, som ses komma flygande ut från skogen i sin jakt på insekter.

”Områdets värde ligger i att det är sammanhängande med gammal tallskog”, som regeringen uttryckte det med anledning av ett överklagande för ett antal år sedan. Parkförvaltningen har varit lite före sin tid i miljötänkandet och har därför förbjudit att forsla bort nedfallna grenar och äldre träd. Det eftersom de utgör boplatser för bland annat insekter och berikar den biologiska mångfalden.

Annons

Förskolan Ringdansen har satt ut holkar för bin och humlor i en glänta intill skogen. Kommunen kanske känner till att populationen bin har minskat med en tredjedel, om inte kan ni gärna höra med er anställde kommunekolog, som tydligen inte har ingått i arbetsgruppen för den nya översiktsplanen.

Stadsarkitekten uttalade sig i Barometern lördagen den 24 april 2021 och sa bland annat:

”Det finns inget behov av att ta av grönytorna som finns i staden”.

Zoomar man in det nämnda området i kartan över den föreslagna översiktsplan ser man att i detta naturområde med mycket höga naturvärden ska användas för framtida bostadsbebyggelse. Den södra delen av området mot Ölandsleden ligger under nivån för framtida översvämningsrisk, något för länsstyrelsen att fundera över också. Varma sommardagar är temperaturen cirka åtta till nio grader svalare i skogen jämfört med öppen yta.

Förslaget lever inte upp till stadsarkitektens ord och inte till översiktsplaneförslagets vackra målsättning att ”utöka natur-och rekreationsstråk”. Det blir fullständigt motsägelsefullt att då planera bebyggelse inom ett område som i dag utgör ett värdefullt naturområde med hög biologisk mångfald.

Samtidigt är ett lättillgängligt område för de boende i den tättbefolkade stadsdelen Funkabo. Arbetsgruppen för översiktsplanen rekommenderas att lyssna på personen som har specialistkunskap i det som nämnts ovan, det vill säga kommunekologen. Förslaget får betraktas som ett stort steg bakåt i denna miljöupplysta tid.

Tänk efter före

Läs om vår rapportering här:

Annons
Annons
Annons
Annons