Annons

Stadsarkitekten vill se en rund och hållbar stad i framtiden

En hållbar stad. Det är målet för stadsarkitekt Maria Houmann när det kommer till visionen av Kalmar 2050. Det innebär förtätning, men någon anledning att bygga bort alla grönytor finns inte, menar hon. En omvandling av Gamla industriområdet till blandad stadsbebyggelse är långt mycket bättre. Men det är inte gjort i en handvändning.
Kalmar • Publicerad 24 april 2021
Maria Houmann, stadsarkitekt
Maria Houmann, stadsarkitektFoto: Johanna Eriksson

Det är många som har arbetat med översiktsplanen. Men Maria Houmann, stadsarkitekt, är en av dem vars tankar kring vad som är en välplanerad stad och kommun, väger tungt i sammanhanget. Översiktsplanering på 20-talet skiljer sig från den på 1970-talet.

– Förr byggde man upp helt nya områden. Lindsdal är ett sådant där man började helt från början. I dag planerar vi utifrån ett hållbart perspektiv och vill ha en god infrastruktur som minskar bilberoendet. Vi vill ha en tätare stad där det går bra att ta sig fram med cykel och kollektivtrafik, säger Maria Houmann.

Annons

Det är också anledningen till att något som kallas stadsdelscentrum framhålls i nya översiktsplanen. Med service på nära håll minskar behovet att åka långt för att till exempel handla. En av förutsättningarna som gynnar en utveckling av Kalmar till en ”rund” stad, till skillnad från en avlång, är en omvandling av centralt placerade Gamla industriområdet till blandad stadsbebyggelse. Det innebär en blandning av bostäder, handel och annan service.

– Det ligger så himla centralt och kan omvandlas. Verksamheterna som ligger där kanske både behöver och vill flytta om de har ytkrävande verksamhet. Verksamhetsområdena som har pekats ut har gemensamt att de ligger vid E22 och 25:an. På så sätt får de ett skyltläge och det blir inte så mycket transporter där människor bor.

Maria Houmann, stadsarkitekt i Kalmar kommun.
Maria Houmann, stadsarkitekt i Kalmar kommun.Foto: Johanna Eriksson
”Man ska göra försiktiga avvägningar, ibland väger bostadsbyggande tyngre. Men Gamla industriområdet är lika stort som Kvarnholmen och Malmen tillsammans. Det finns inget behov av att ta av grönytorna som finns i staden.”
Maria Houmann, stadsarkitekt

Omvandlingen är redan påbörjad. Ett arbete med en detaljplan för gamla Nordens område är på gång. En padelhall har redan fått bygglov. Maria Houmann jämför med Nyhamn i Malmö är på väg att bli bostadsområde.

– I hela det området är man på gång med nya detaljplaner. Det är spännande. Men det finns massor av exempel. Om befolkningsökningen fortsätter så är det 95 000 invånare i kommunen 2050. Om det räcker. Var ska alla bo? Och det räcker inte med bostäder, det ska till skolor och service nära för att det ska vara hållbart.

Även Maria Houmann framhåller att översiktsplanen är en vision sin ger en struktur för hur kommunen ska arbeta framåt. Men de stora utredningarna sker i detaljplanearbetet och först då visar det sig vad som är möjligt att göra på olika platser. Fördelen med att ha en översiktsplan är att undvika att bygga in sig i problem för framtiden.

Kalmar är omringat av jordbruksmark och områden där en del har höga naturvärden.

– Man ska göra försiktiga avvägningar, ibland väger bostadsbyggande tyngre. Men Gamla industriområdet är lika stort som Kvarnholmen och Malmen tillsammans. Det finns inget behov av att ta av grönytorna som finns i staden.

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons