Annons
Insändare

Fantasin flödar – missa inte den här upplevelsen

I Kalmar finns ett antal olika koloniområden som mer eller mindre centralt belägna, men detta till trots är de lite gömda och lever ett liv för sig själva.
Insändare • Publicerad 3 november 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten gläds över den kreativitet och hängivenhet många odlare visar prov på bland koloniområden och odlingslotter i Kalmar.
Insändarskribenten gläds över den kreativitet och hängivenhet många odlare visar prov på bland koloniområden och odlingslotter i Kalmar.Foto: Privat

Här får man verkligen chansen att ge utlopp för sin kreativitet när det gäller att odla, pyssla om sitt hus och många flyttar helt enkelt ut och bor här flera veckor på sommaren.

Insändarskribenten ser både stram struktur och ordning sida vid sida med mindre tillrättalagda lösningar på sin promenad genom odlingarna i Kalmar.
Insändarskribenten ser både stram struktur och ordning sida vid sida med mindre tillrättalagda lösningar på sin promenad genom odlingarna i Kalmar.Foto: Privat

Uppenbarligen sköter huvuddelen av koloniägarna sina tomter på ett exemplariskt sätt – gräsmattorna efter linjal, blomrabatterna överfyllda med tulpaner på våren och därefter sommarblommor, sedan kommer hösten med växter som trivs bäst då. Små prydliga möbler och grillar vid husknuten skvallrar om att det är aktiviteter hela tiden. Ofta sker också gemensamma fester i som stärker banden mellan de boende.

Annons

Visst det finns exempel också på lotter som endast används till att odla grönsaker och blommor på. Det är förstås ett jättebra sätt att använda tiden till samt att verkligen få en praktiskt och ekonomisk nytta av sin hobby. Jo, jag har också sett exempel på lotter som är obrukade, så det är en blandning av allt.

Ett tips om ni går runt på de här områdena – tala med stug- och lottägarna. De berättar gärna och visar runt. Jag vet!

Fantasin löser mycket, här driver man upp plantorna i petflaskor innan det blir överflyttning till bäddarna på tomten. Pantvärdet har väl försvunnit, men ett problem är löst.

Läsarbilder från en promenad på Kalmars koloniområden till Reagerasidan. Fotograf Conny Hennermark
Läsarbilder från en promenad på Kalmars koloniområden till Reagerasidan. Fotograf Conny HennermarkFoto: Privat

Sedan kommer vi till den här, rena motsatsen kan man säga, eller finns det en tanke bakom det här? Första gången jag såg den här trodde jag att han var helt galen. Skräpigt, oordnat, allt hade bara hällts ut innanför staketet. Men jag kunde inte sluta tänka på den. Jag återvände några veckor senare och vad ser jag då? En omvändelse i mitt tittande och med nya ögon såg jag en helt ny bild framför mig. Man skulle kunna kalla det för ett ordnat kaos. Jag kan fortfarande inte riktigt hitta någon klar linje – men vilken fantastisk trädgård!

”Efter en sån här promenad inser man hur olika vi människor är, hur olika de behandlar sina lotter och man blir så glad att upptäcka att alla har rätt.”
Conny Hennermark, Kalmar

Jag bestämmer mig för att söka upp ägaren, vilket i sig innebar ett visst mått av detektivarbete, men det var värt sin insats. Till slut lyckas jag få till en träff som jag sent ska glömma. Jag blev inbjuden en måndagsmorgon och vi tog plats vid ett litet cafébord mitt i grönskan. En mer engagerad lottägare har jag aldrig träffat, Jacky – han vet verkligen vad han har omkring sig i trädgården. Väldigt många örter, massor med blommor, vanliga och ovanliga. Förmiddagen fortgår och här serveras kaffe, bullar, vin och tro det eller ej en liten specialsup. Dessutom berättar Jacky ingående om varenda växt som finns omkring oss.

BILDSPEL: Häng med på promenaden i bland kolonisterna:

Om jag säger att här finns allt så är jag inte beredd att backa mycket på det uttalandet. Här hittar man blommor planterade direkt i uppslitna jordsäckar som placerats på tompallar, fantastiskt bara det. Man hittar bland annat cikoria, lavendel, oregano, helgonört, purpursalvia, mattron, körvel, blodtopp, venderot, vinruta, rundmynta, mästerrot, revsuga, kirschkål, lagerbärsblad, ängssyra, pepparmynta, muskotmadra, citronmeliss, kryddtimjan, fänkål bara för att nämna några. Och jag fick smaka på alla!

Inte nog med det, i trädgården finns säkert minst 25 nedgrävda små vattenbad för att grodor och paddor ska känna sig välkomna och det gör dom också. Mest aktiva på natten förstås men på dagtid passar fåglarna på att låna badkaren

Så skönt det känns att en sån här ”oordning” kan bli så fin att man bara vill stanna här. Stanna, insupa atmosfären, fika, bara njuta och upptäcka nya saker hela tiden. Och nu ska vi veta att vi är mitt inne i Kalmar och inte inte i något havererat område långt utanför stadsgränsen. Man blir bara så glad när man ser hur människor lever ut sin fantasi.

Efter en sån här promenad inser man hur olika vi människor är, hur olika de behandlar sina lotter och man blir så glad att upptäcka att alla har rätt. Alla har sin syn på hur lotterna ska skötas och vi andra kan bara gå omkring och njuta av alla varianter som presenteras för oss. Det som är vackert i mina ögon är kanske inte det i dina, men det är väl det som är tjusningen. Det är i betraktarens ögon som skönheten finns, och det gäller allt i livet.

Conny Hennermark

Annons

Kalmar

LÄS MER: Mer om koloniområdena i Kalmar:

Annons
Annons
Annons
Annons