Annons
Insändare

”Avbryt omedelbart dödandet av våra sällsynta och fridlysta lodjur i länet”

Naturen tillhör inte några enstaka byråkrater på länsstyrelsen, naturen tillhör oss alla och vi är alla en del av den.
Insändare • Publicerad 7 mars 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Lodjuren är chanslösa när de jagas av hetsade hundar, gps och skjutglada jägare”, skriver insändarskribenten.
"Lodjuren är chanslösa när de jagas av hetsade hundar, gps och skjutglada jägare”, skriver insändarskribenten.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

I stort sett samtliga i vårt land (över 97 procent) vill se lodjur i naturen och de få som upplevt ett möte med lodjur bär med sig en enastående upplevelse i resten av livet. I grannlandet Finland till exempel tillåter man betydligt större lodjursstam (dubbelt så stor som i Sverige).

Lodjuren är chanslösa när de jagas av hetsade hundar, gps och skjutglada jägare som fegt skjuter de stressade djuren när de jagats upp i träden. Extra grymt är att det sker under parningstiden.

Annons

Man måste kunna ändra ett beslut som strider mot folkviljan och som på sikt kanske leder till utrotning av en djurart som i alla tider levt i våra skogar och bidragit till balans i naturen. Lodjuren är inget skadedjur – det värsta skadedjuret på jorden är människan.

Vädjar nu till vår vikarierande landshövding att ändra det olyckliga beslutet att avrätta en tredjedel av vår fridlysta lodjursstam i länet. Det måste gå och det är bråttom. Alla kan fatta ett felaktigt beslut men det går att ändra det särskilt när det gäller liv och död.

Länsbo

Annons
Annons
Annons
Annons