Annons

Din hälsocentral ska kunna hjälpa till att ta ett test

Yvonne Nilsson berättar i en insändare (7/1) om sina och en väninnas erfarenheter om testning av covid-19. Det är bra att Yvonne och andra invånare delger sina upplevelser av vården. Feedback är nödvändigt för att kunna förbättra verksamheten.
Insändare • Publicerad 8 januari 2021 • Uppdaterad 12 januari 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Jag delar helt och håller uppfattningen att testningen är otroligt viktig för att stoppa spridningen och motverka konsekvenserna”, skriver Yvonne Hagberg (S), Regionråd med ansvar för primärvården.
”Jag delar helt och håller uppfattningen att testningen är otroligt viktig för att stoppa spridningen och motverka konsekvenserna”, skriver Yvonne Hagberg (S), Regionråd med ansvar för primärvården.Foto: Johan Nilsson/TT

Som ansvarigt regionråd för primärvården känner jag förstås ett särskilt ansvar att försöka svara på frågorna.

Först och främst: jag delar helt och håller uppfattningen att testningen är otroligt viktig för att stoppa spridningen och motverka konsekvenserna, både för den enskilde och för samhället i stort. Av det skälet bedrivs nu en storskalig testningsverksamhet här i Region Kalmar län.

Annons

För självprovtagning används apoteken som medaktör. På relativt kort tid har testverksamheten byggts ut rejält. Nu fortsätter vi att förstärka testkapaciteten ytterligare för att verkligen säkerställa en hög tillgänglighet. Vi vill inte att Yvonne och andra ska uppleva att det är långa väntetider för att få provta sig. Regionen går därför nu från en kapacitet för egenprovtagning från maximalt 4 800 prover per vecka till 6 600 från och med nästa vecka.

”Detta ska alla hälsocentraler känna till, liksom 1177.”
Yvonne Hagberg (S)

Regionen ökar antalet utlämningsställen för egen provtagning (förutom apotekens) från tre hälsocentraler till tretton hälsocentraler. Detta sker från och med den 11 januari. Region Kalmar län har lyckats bygga ut verksamheten så snabbt att vi oftast har en större kapacitet per 100 000 invånare än riket i övrigt. Detta känns förstås bra, men nöjda är vi inte förrän alla som vill och behöver testa sig kan göra det utan väntan.

Yvonne skriver vidare att det har varit svårt för sin väninna att boka ett självtest. Att tekniska hinder har stått i vägen. Så som hon beskriver det ska det inte vara. Om man inte har möjlighet att skaffa e-legitimation och har behov av att provta sig så ska hälsocentralen självklart hjälpa till med en medicinsk bedömning av symtomen. Givetvis ska den som lever i ett digitalt utanförskap kunna ta kontakt med sin hälsocentral och där få hjälp att ta ett test. Detta ska alla hälsocentraler känna till, liksom 1177. Jag kommer förstås att följa upp detta för att säkerställa så att informationen är tydlig för medarbetarna i hela länet.

Samtidigt är det förstås bra för vården om så många patienter som möjligt använder de e-tjänster som finns. Då kan vårdens tid och resurser användas för de som har störst behov.

Yvonne Hagberg (S)

Regionråd med ansvar för primärvården

LÄS MER: Fler repliker i detta ämne:

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons