Pasta med grönkålspesto och ingefärsräkor
Ingredienser
cirka 100 g grönkål
500 g tinade räkor med skal
1–2 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna
1 citron, skal och saft
salt
400 g valfri pasta, exempelvis fettuccine
1 dl olivolja
1 dl solroskärnor
cirka 1 dl riven pecorino eller västerbottensost
3 sardellfiléer
nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Repa grönkålen och finhacka stjälkarna.
2. Skala räkorna. Lägg i en liten skål, tillsätt ingefära, ena vitlöksklyftan, lite rivet citronskal samt en liten skvätt olivolja. Vänd runt och låt stå och samla smak medan du fixar resten.
3. Koka upp väl saltat pastavatten i en rymlig kastrull.
4. Kör grönkål, en vitlöksklyfta, resten av det rivna citronskalet och saften i matberedare (stavmixer kan också funka) med solroskärnor, ost och sardeller och mixa till en hyfsat slät smet. Rör ut med resten av olivoljan och smaka av med salt och peppar.
5. Koka pastan al dente, spara en mugg av pastavattnet och låt resten rinna av. Häll tillbaka pastan i kastrullen på låg värme och blanda med grönkålspesto och räkor. Tillsätt lite av pastavattnet och rör runt kraftigt tills det blir lite krämigt. Tillsätt mer vatten om det blir för tjockt.
6. Servera med extra riven ost och generöst med nymalen svartpeppar.