Annons

Pasta med grönkålspesto och ingefärsräkor

4 portioner, 30 minuter
Pesto är ett suveränt sätt att ta vara på grönkålen och ger en härligt fyllig smak till pastan.
Recept • Publicerad 11 januari 2023 • Uppdaterad 13 januari 2023
Pasta med grönkålspesto är ett förträffligt sätt att få i sig mättande näring. Ännu godare blir det med vrålgoda ingefärsräkor därtill.
Pasta med grönkålspesto är ett förträffligt sätt att få i sig mättande näring. Ännu godare blir det med vrålgoda ingefärsräkor därtill.Foto: Janerik Henriksson/TT

Ingredienser

cirka 100 g grönkål

500 g tinade räkor med skal

1–2 msk riven ingefära

2 vitlöksklyftor, rivna

1 citron, skal och saft

salt

400 g valfri pasta, exempelvis fettuccine

1 dl olivolja

1 dl solroskärnor

cirka 1 dl riven pecorino eller västerbottensost

3 sardellfiléer

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Repa grönkålen och finhacka stjälkarna.

2. Skala räkorna. Lägg i en liten skål, tillsätt ingefära, ena vitlöksklyftan, lite rivet citronskal samt en liten skvätt olivolja. Vänd runt och låt stå och samla smak medan du fixar resten.

Annons

3. Koka upp väl saltat pastavatten i en rymlig kastrull.

4. Kör grönkål, en vitlöksklyfta, resten av det rivna citronskalet och saften i matberedare (stavmixer kan också funka) med solroskärnor, ost och sardeller och mixa till en hyfsat slät smet. Rör ut med resten av olivoljan och smaka av med salt och peppar.

5. Koka pastan al dente, spara en mugg av pastavattnet och låt resten rinna av. Häll tillbaka pastan i kastrullen på låg värme och blanda med grönkålspesto och räkor. Tillsätt lite av pastavattnet och rör runt kraftigt tills det blir lite krämigt. Tillsätt mer vatten om det blir för tjockt.

6. Servera med extra riven ost och generöst med nymalen svartpeppar.

Fler recept med grönkål:

Ännu fler recept:

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons