Annons

Därför lyckades inte åklagaren få Stefan Sandström häktad

Åklagaren misstänker att Kambua är ett ponzibedrägeri.
Det skriver han i sin överklagan till hovrätten.
Bristen på vittnesmål från drabbade kunder kan ha lett till att Stefan Sandström inte häktades.
Kalmar • Publicerad 12 maj 2020

Kambuas brottsmisstänkte vd Stefan Sandström släpptes fri under måndagen. Ekobrottsmyndighetens åklagare Michael Pleym lyckades inte övertyga tingsrätten om att det fanns sannolika skäl för misstankarna att han är skyldig till grovt bedrägeri tillika grovt penningtvättsbrott.

Det innebar att åklagaren hävde häktningsbeslutet för den andra misstänkte mannen i ärendet tidigt på tisdagsmorgonen. Han hade suttit häktad sedan fredagen misstänkt för medhjälp till grovt bedrägeri.

Annons

Bristerna i bevisningen i Stefan Sandströms fall verkar handla om att Michael Pleym saknar vittnesmål från drabbade kunder. Det kan man utläsa i hans egen överklagan till hovrätten.

Där skriver han bland annat att när det gäller just ponzibedrägerier, som han misstänker att detta är, så är det regelmässigt svårt att få in anmälningar från de drabbade. Något åklagaren förklarar på följande sätt: ”Det ligger i sakens att den som först påtalar bedrägeriet för de brottsbekämpande myndigheterna också riskerar att vara den som får skulden för att hela förfarandet kraschar”.

Här saknas innehåll

Vid häktningsförhandlingen i tingsrätten har åklagaren redogjort för att Kambuakunder inte fått utlovade utbetalningar sedan mitten på 2018, något som även Stefan Sandström har medgivit. Det kunde Barometern avslöja i januari tidigare i år.

Dessutom menar åklagaren att han har bevisat att det existerar kunder eftersom han har kunnat visa fram kundavtal från största delen av den påstådda brottstiden 2014–2019.

Åklagare Michael Pleym anser att det finns en påtaglig flyktfara när det gäller Kambua-vd:n Stefan Sandström. Det faktum att Stefan Sandström har tillbringat längre perioder i USA talar för att han inte är främmande för att lämna landet, enligt åklagaren.

Hovrätten kommer att pröva frågan om häktning.

Ekobrottsmyndigheten.
Ekobrottsmyndigheten.Foto: Stina Stjernkvist/TT

LÄS MER: Fler artiklar om Kambua:

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons