Annons

Underrättelsetjänster samarbetade för att gripa Kambuas vd – begärs häktad

Stefan Sandström har hållit sig utomlands i flera månader.
Men i förra veckan var han på väg hem till Kalmar.
Han kom aldrig fram – vid svenska gränsen väntade polisen.
Nu väntar en lång rättsprocess för Kambuas vd.
Kalmar • Publicerad 9 maj 2020 • Uppdaterad 26 april 2023
Stefan Sandström äger företaget Kambua. Nu är han frihetsberövad misstänkt för flera grova brott.
Stefan Sandström äger företaget Kambua. Nu är han frihetsberövad misstänkt för flera grova brott.Foto: SUVAD MRKONJIC

Barometern-OT har under flera års tid granskat Kambua International AB.

När företaget gick in som huvudsponsor för Kalmar HC hösten 2017 började även tidningen sin granskning. Barometerns har sedan dess avslöjat lögner, bokföringsöverträdelser och skatteskulder.

Annons

Barometern var dessutom först med att avslöja att företagets vd och grundare Stefan Sandström frihetsberövades och anhölls på torsdagen. Han är misstänkt för omfattande grov ekonomisk brottslighet. Det bekräftades av Ekobrottsmyndigheten.

– Jag kan bekräfta att han är frihetsberövad, säger en presskontakt på Ekobrottsmyndigheten.

Här saknas innehåll

Stefan Sandström greps på Öresundståget. Han anlände till Kastrup med internationellt flyg på torsdagen och tog därefter Öresundståget mot Malmö. Vid den första hållplatsen på svensk mark, Hyllie, steg poliser från Ekobrottsmyndigheten på tåget och grep honom. Han hade anhållits i sin frånvaro tidigare samma dag.

– Tack vare ett synnerligen välfungerande samarbete mellan svenska och danska polisiära underrättelsemyndigheter kunde företagsledaren i ärendet gripas den 7 maj kl 12:32 då han några minuter tidigare, på Öresundsbron, hade passerat gränsen mellan Danmark och Sverige, säger Michael Pleym, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö, i ett pressmeddelande.

På söndagen strax före lunch begärdes Stefan Sandström häktad. Han är misstänkt för grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott. Åklagaren Michael Pleym gör gällande att bedrägeribrottet har pågått i sex år, från den 1 januari 2014 (i stort sett när Kambua började sin verksamhet i Sverige) fram till den 30 april i år. Penningtvättsbrottet är daterat till en kortare period, mellan juli 2014 och sista december 2017. Stefan Sandström förnekar brott.

Ytterligare en person är häktad i ärendet. Han häktades på fredagen och misstänks för medhjälp till grovt bedrägeri mellan januari 2018 och februari 2020, enligt kammaråklagare Michael Pleym. Det handlar om en man som har haft en ledande position i Kambua Sales Group. Det senaste halvåret har han varit väldigt aktiv i kontakten med företagets kunder. Mannen är dömd för grov ekonomisk brottslighet tidigare.

Maxstraffet för var och en av brottsrubriceringarna som Stefan Sandström begärs häktad för är sex års fängelse.

Bedrägeri innebär att en gärningsperson lurar någon att göra något som denne annars inte skulle ha gjort. Det medför att gärningspersonen tjänar ekonomiskt på det och att det leder till ekonomisk skada för den som blir lurad. Det kan bli grovt om det avser ett betydande värde.

Penningtvättsbrott kan begås på olika sätt, allt ifrån att pengar sätts in på ett bankkonto till att man gör avancerade upplägg där pengar flyttas runt i det finansiella systemet genom olika överföringar. Penningtvättsbrott kan också omfatta överföringar till utlandet och till platser där banksekretessen är särskilt hög.

Den nu brottsmisstänkte vd:n Stefan Sandström har hela tiden hävdat att Kambua International AB är ett företag som håller på med sportbetting. Affärsidén enligt Sandström var att kunder investerade pengar, medan företagets unika programvara såg till att lägga spel på ett sådant sätt att Sandström garanterade sina kunder 25 procents vinst per år.

Annons

Stefan Sandströms häktningsförhandling är på måndagsförmiddagen.

Bakgrund

Granskningen av Kambua

Kambua presenterades i september 2017 som den nya huvudsponsorn för hockeylaget Kalmar HC. Barometern-OT:s granskning av företaget har avslöjat lögner, bokföringsöverträdelser och skatteskulder.

• Dömd för grovt bokföringsbrott

Den 16 juni 2010 dömde Helsingborgs tingsrätt Stefan Sandström till sex månaders fängelse för grovt bokföringsbrott. Efter domen fick Sandström ett näringsförbud i Sverige i tre år - under samma period som han själv uppger att han startade Kambua.

• Sågas av Skatteverket

”Verksamheten har enligt Skatteverkets bedömning fungerat på så sätt att återbetalda fiktiva vinster finansierats av inbetalningar från nya kunder”, skriver Skatteverkets utredare i ett beslut från december 2016.

• ”Alla tecken på bedrägeri”

Barometern-OT har intervjuat fem svenska och internationella experter som dömer ut Kambuas verksamhet som omöjlig. ”Kambuas verksamhet uppvisar alla klassiska tecken på ett Ponzi-bedrägeri”, säger bedrägeriforskaren Ville Rantala.

Barometern-OT har också pratat med spelexperter om Kambuas programvara. De bedömer att höga och säkra vinster inte kan utlovas på spel, som Kambua uppger.

Kambuas vd Stefan Sandström har upprepade gånger tillbakavisat kritiken från Skatteverket och experter.

• Utreds för nytt bokföringsbrott

Den 13 november 2018 avslöjade Dagens Industri att Kambuas vd Stefan Sandström utreds av Ekobrottsmyndigheten. Misstankarna uppges gälla grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

• Ägarna tog ut stora summor

I januari 2019 berättade Barometern om Skatteverkets nya granskning av Kambua. Där slogs fast att kunder hade satte in minst 93,7 miljoner kronor på Kambuas bankkonto i Hongkong. Samtidigt hade över 38 miljoner återförts till Sverige och ”till stor del gått till ägarnas privata konsumtion".

• Kunder fick inga pengar

Den 25 januari berättade tidningen att kunder väntade förgäves på att få ut sina pengar. I en lång rad mejl kom Kambua med olika förklaringar till betalningsproblemen. Men faktum kvarstod: Inga pengar betalades ut.

• Kambuas försäkringsdokument var falskt

Den 21 februari berättade vi om bankdokumentet som skulle säkra Kambuakundernas pengar. En chef på den aktuella banken avfärdade det påstådda avtalet om 20 miljoner dollar. ”Dokumentet är inte äkta, och är sannolikt relaterat till bedrägeri”, sade en bankchef på

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons