TT-Utrikes

Tjeckiskt styre med kommuniststöd

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Tjeckiens minoritetsregering vann natten till torsdag en förtroendeomröstning och är därmed den första regeringen sedan kommunismens fall 1989 att förlita sig på stöd från kommunistpartiet. Det har tagit premiärminister Andrej Babis nio månader att bilda regering efter att han vann valet i oktober.(TT)

Kommunisterna, som är ryssvänliga och mot Nato-samarbete, lovade att backa Babis i utbyte mot positioner i statligt ägda företag.

Det ger dem makt på riksnivå, om än inte formellt inom regeringen, för första gången sedan kommunistregimen föll i före detta Tjeckoslovakien.

Babis fick till en minoritetskoalition tillsammans med Socialdemokraterna i juni, men var tvungen att förlita sig på stöd från kommunistpartiet KSCM som kontrollerar 15 platser i parlamentet.

– Parlamentet har uttryckt förtroendet för kabinettet, sade riksdagens talman Radek Vondrácek tidigt på torsdag morgon efter en maratonsittning som varade i över 16 timmar.

Totalt 105 förtroendevalda röstade för Babis minoritetskabinett, medan 91 var emot. Parlamentet omfattar 200 platser och 196 närvarande vid omröstningen.

– Den här situationen är helt ny, det är ett skifte. Men det är inte en revolution. Kommunisterna har erfarenhet av sådant stöd och med styr till och med på regional och kommunal nivå, säger Tomás Lebeda, politisk analytiker vid Palacký-universitetet, till AFP.

Flera hundra demonstranter samlades utanför parlamentet på onsdagen för att protestera mot KSCM.