TT-Utrikes

Tiotusentals sörjde dödad separatistledare

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Tiotusentals människor samlades i Donetsk, i östra Ukraina, för att sörja separatistledaren Aleksandr Zachartjenko på söndagen. En kö av människor ringlade fram till den flaggbeklädda kista där Zachartjenko lagts på lit de parade(TT)

Tiotusentals människor samlades i Donetsk, i östra Ukraina, för att sörja separatistledaren Aleksandr Zachartjenko på söndagen. En kö av människor ringlade fram till den flaggbeklädda kista där Zachartjenko lagts på lit de parade

Det var i fredags som 42-åringen dödades i ett bombattentat på ett kafé i Donetsk. Även hans livvakt dödades och tolv andra skadades.

Dödsfallet är ett av de tyngsta på separatistsidan under de fyra år som konflikten i östra Ukraina har pågått. Ryssland har riktat misstankarna mot den ukrainska regeringen och beskriver bombdådet som "en provokation". Zachartjenko hyllas nu också av en nära medarbetare till den ryske presidenten Vladimir Putin.

"Du är en cool kille, en äkta hjälte och det är en stor ära att vara din vän", säger Vladislav Surkov i ett uttalande via en nyhetsbyrå i den icke-erkända separatistrepubliken.

De lokala myndigheterna hävdar att runt 100 000 människor närvarade vid ceremonin. Enligt nyhetsbyrån AFP:s korrespondent på plats rörde det sig snarare om drygt 30 000.