TT-Utrikes

Putins eftergift dämpar inte pensionsprotest

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den ryske presidenten Vladimir Putins löften om att mjuka upp en impopulär pensionsreform har inte blidkat motståndarna. Under söndagen har tusentals människor deltagit i protester runt om i landet mot planerna på att höja pensionsåldern.(TT)

Vid en av de större demonstrationerna i Moskva samlades runt 6 000 människor, enligt polisens siffror. Många bar röda fanor tillhörande Kommunistpartiet, huvudarrangören bakom manifestationen.

– I dag håller vi en landsomfattande protest mot denna kannibalistiska reform, sade partiledaren Gennadij Ziuganov, och lyfte fram sitt partis förslag att höja skatten för de så kallade oligarkerna i stället för pensionsåldern.

Demonstrationer ägde även rum i bland annat Novosibirsk and Vladivostok, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

I ett tv-sänt tal i onsdags meddelade Putin att han kan tänka sig att sätta pensionsåldern för kvinnor till 60 i stället för 63 som hans regering först föreslagit. Höjningen av männens pensionsålder till 65 skulle dock ligga fast, enligt presidenten, som beskriver reformen som ekonomiskt nödvändig.

Förtroendesiffrorna för Putin har fallit med runt 10 procentenheter, till omkring 70 procent, sedan pensionsreformen presenterades enligt opinionsinstitutet Levada.