TT-Utrikes

Rebelledare dödad i explosion i östra Ukraina

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den proryske rebelledaren i östra Ukraina Aleksandr Zachartjenko har dödats i en explosion i ett kafé i centrala Donetsk. Ryssland anklagar regeringen i Kiev för Zachartjenkos död. Uppgiften om att rebelledarens dödats i ett attentat bekräftas av Zachartjenkos kansli.(TT)

Uppgiften om att rebelledarens dödats i ett attentat bekräftas av Zachartjenkos kansli.

– Ledaren för DNR (Donetsk People's Republic) Alexander Zachartjenko är död som ett resultat av en terroristattack i dag, säger Zachartjenkos talesperson.

DNR:s officiella nyhetsbyrå rapporterade tidigare under eftermiddagen om en explosion vid ett kafé, där tre andra personer uppgavs ha skadats.

Ryssland anklagar Kiev

Rysslands utrikesdepartement säger i en kommentar att det finns all anledning att tro att regeringen i Kiev ligger bakom mordet på Zachartjenko, och anklagar den ukrainska regeringen för att ha "bestämt sig för att ge sig in i en blodig strid".

I ett uttalande från en statlig rysk utredningskommitté heter det att händelsen behandlas som ett internationellt terrordåd.

President Vladimir Putin beklagar Zachartjenkos död, meddelar den ryska regeringen.

Beundrade Sovjetunionen

Aleksandr Zachartjenko, 42, var från början affärsman men sålde sitt företag 2014 för att finansiera rebellerna i Donetsk. Han blev senare befälhavare för proryska rebeller och skadades i en strid.

Han var den förste som valdes till president i den icke-erkända republiken, efter att ha vunnit 75 procent av rösterna i ett ifrågasatt val 2014, utan någon verklig opposition. Zachartjenkos ambition var att "skapa en ny stat".

Zachartjenko introducerade militärparader i Donetsk och uttryckte sin beundran för Sovjeteran. Vid ett tillfälle sade han att det var ett "stort misstag att Sovjetunionen förstörts av CIA och andra underrättelsetjänster".

– Europa och andra länder var livrädda för oss, sade han till nyhetsbyrån AFP 2015.

Zachartjenko är den senaste i raden av offer bland separatiska ledare som dödats under de senaste fyra åren, efter att själv ha anklagat ukrainsk militär och specialstyrkor för att ligga bakom liknande attacker mot rebelledare de senaste fyra åren.