TT-Utrikes

Adjö till högkvarteret vid Pompeos Natodebut

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Med tuffa ord mot Ryssland och krav på mer pengar till försvaret gjorde USA:s Mike Pompeo sitt första utrikesministermöte i Nato. Själva byggnaden gjorde sitt sista.(TT)

– Om de kunde tala skulle de här väggarna kunna berätta mycket, konstaterade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg när han med en gammal isländsk träklubba klubbade av försvarsalliansens sista ministermöte i sitt nuvarande högkvarter.

I 50 år har Nato suttit i tämligen barackliknande låga lokaler i nordöstra Bryssel. Framöver är det i stället ett futuristiskt miljardbygge som gäller - fast inte längre bort än på andra sidan vägen.

Hård mot Ryssland

Fredagens sista möte blev samtidigt det första mötet för USA:s nye utrikesminister Mike Pompeo. Den förre CIA-chefen fanns på plats mindre än ett dygn efter att han godkändes av senaten i USA.

– Det är aldrig bra att vara sen första dagen på jobbet så jag skyndade mig hit, sade 54-åringen på sin presskonferens efter mötet.

Där fastslog han att USA fortsatt är villigt att vara ledande i Nato och "järnhårt" står upp för artikel fem - försvarsalliansens löfte om ömsesidigt skydd.

Samtidigt var han rejält tuff mot Ryssland, som han anklagade för att hota både militärt och genom "aggressiva kampanjer för att underminera västliga demokratiska institutioner".

– I ljuset av Rysslands oacceptabla agerande är Nato mer oumbärligt än någonsin, sade Pompeo.

Betala mer

Han gav också tydliga besked om att han förväntar sig att alla Nato-medlemmar framöver ska nå upp i alliansens målsättning om att lägga motsvarande minst två procent av sin BNP på försvaret.

– Alla Nato-länder ska komma med en plan om hur de tänker leva upp till det som de har gått med på. Det är vad vi väntar oss till i juli, sade Pompeo, med hänvisning till sommarens stora Nato-toppmöte i Bryssel.

En rak fråga om han tycker att Tyskland gör tillräckligt fick ett rakt svar.

– Nej. De borde uppfylla de mål som de har gått med på, sade utrikesministern.

"Bra intryck"

Bilderna inifrån mötet visade en leende och skrattande Pompeo och efteråt vittnade möteskollegorna om en god debut.

– Jag tycker att han gav ett väldigt bra intryck. Han har en bakgrund som är väldigt relevant för det jobb han får nu, sade Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide till TT och norska medier i Bryssel.

– Mike Pompeo insisterade naturligtvis på behovet av bördedelandet, men utan att vara aggressiv. Tvärtom var han uppmärksam, han lyssnade och deltog i alla diskussioner, sade i sin tur Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn till nyhetsbyrån AFP.