TT-Utrikes

Politikerbesök vid kritiserat krigsmonument

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En grupp på runt 70 japanska politiker har besökt det kontroversiella krigsmonumentet Yasukuni. Helgedomen hedrar de miljoner japaner som dog under andra världskriget, men också 14 japanska ledare som dömdes för krigsförbrytelser.(TT)

En grupp på runt 70 japanska politiker har besökt det kontroversiella krigsmonumentet Yasukuni. Helgedomen hedrar de miljoner japaner som dog under andra världskriget, men också 14 japanska ledare som dömdes för krigsförbrytelser.

Premiärminister Shinzo Abe besökte Yasukuni 2013 och fick snabbt internationell kritik, bland annat från USA. Sedan dess har Abe nöjt sig med att skicka offergåvor vid de årliga vår- och höstfestivalerna.

Korea drabbades hårt av den japanska krigsföringen och ockupationen under andra världskriget, och politikernas besök vid krigsmonumentet ses inte med blida ögon på den koreanska halvön.

"Regeringen är orolig och besviken över att ledare från den japanska regeringen och parlamentet än en gång har skickat offergåvor och besökt Yasukuni, som hyllar kolonialt förtryck och militär aggression", skriver Sydkoreas utrikesdepartement i ett uttalande.