TT-Utrikes

Militärer protesterar mot Boko Haram-krig

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Hundratals soldater samlades på flygplatsen Maiduguri i den nigerianska delstaten Borno för att protestera mot hur det långvariga kriget mot terrorsekten Boko Haram bedrivs.(TT)

Hundratals soldater samlades på flygplatsen Maiduguri i den nigerianska delstaten Borno för att protestera mot hur det långvariga kriget mot terrorsekten Boko Haram bedrivs.

De är arga över att återigen sättas in i kampen mot gruppen i ett område vid Tchadsjön efter att ha slagits mot Boko Haram i flera år.

– Vi borde inte ha varit här i mer än ett år, men det här är vårt fjärde år och fortfarande så frågar de oss om att förflytta oss till Marte, säger en soldat som vill vara anonym.

– Vi behöver vila, vi är krigströtta och vill träffa våra familjer.

Protesterna kommer efter en våg av blodiga Boko Haram-attacker mot militärbaser i nordöstra Nigeria, vilket tvingat militären att dra sig tillbaka.

Det nyuppblossade våldet sätter press på den nigerianske presidenten Muhammadu Buhari, som söker stöd för en andra mandatperiod i ett val som hålls om mindre än sex månader. Presidenten har vidhållit att landet befinner sig i en period av "stabilisering" och att konflikterna är förbi.