TT-Utrikes

Fängslad Lula leder stort inför presidentval

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Han må sitta bakom lås och bom, men den tidigare presidenten Lula da Silva är Brasiliens klart mest populäre politiker inför presidentvalet i oktober. En opinionsundersökning från institutet Datafolha ger honom stöd från 39 procent av väljarna - en ökning från 30 procent i juli.(TT)

Han må sitta bakom lås och bom, men den tidigare presidenten Lula da Silva är Brasiliens klart mest populäre politiker inför presidentvalet i oktober. En opinionsundersökning från institutet Datafolha ger honom stöd från 39 procent av väljarna - en ökning från 30 procent i juli.

Därmed har vänsterpolitikern Lula också mer än dubbelt så stort stöd som tvåan, högerns Jair Bolsonaro på 19 procent - som ändå ökat från 17 procent i juli. Ingen annan kandidat når tvåsiffrigt.

Samtidigt har 72-åringen Lula - som var president 2003-2010 - som dömd brottsling inte rätt att ställa upp i valet. Men han själv hävdar att domen på tolv års fängelse för mutbrott är politiskt motiverad, och han har överklagat. Hur det går med kandidaturen väntas avgöras i domstol i september.

Valet ska hållas den 7 oktober med en trolig andra omgång tre veckor senare.