TT-Utrikes

Domstol öppnar för åtal mot Zuma

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Högsta appellationsdomstolen i Sydafrika banar väg för åtal mot landets president Jacob Zuma, som misstänks för nära 800 fall av korruption kopplade till en tidigare vapenaffär. Processen mot Zuma har tidigare lagts ned av åklagare, men togs upp igen efter en dom i en lägre rättsinstans i fjol.(TT)

Högsta appellationsdomstolen i Sydafrika banar väg för åtal mot landets president Jacob Zuma, som misstänks för nära 800 fall av korruption kopplade till en tidigare vapenaffär.

Processen mot Zuma har tidigare lagts ned av åklagare, men togs upp igen efter en dom i en lägre rättsinstans i fjol. Presidenten överklagade beslutet till appellationsdomstolen i Bloemfontein, som dock inte anser att det finns något skäl att lägga ned fallet.

Zuma och andra högt uppsatta politiker anklagas för att ha tagit emot mutor i samband med inköp av stridsflygplan och vapen från europeiska företag på 90-talet. Affären har gäckat presidenten under stora delar av hans tid vid makten. Zuma har hela tiden hävdat sin oskuld.