TT-Utrikes

145 miljoner år gamla "råttänder" hittade

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En student vid University of Portsmouth har hittat två tänder från råttliknande varelser som levde för 145 miljoner år sedan. Djuret har till och med avlägsna kopplingar till människan, skriver tidskriften Acta Palaeontologica Polonica.(TT)

Djuret har till och med avlägsna kopplingar till människan, skriver tidskriften Acta Palaeontologica Polonica.

Fyndet gjordes i Dorset, i sydvästra England, av studenten Grant Smith när han skiktade stenar.

– Helt oväntat fann han inte en utan två ganska fantastiska tänder av en sort som aldrig setts tidigare, förstenade från den här tidsåldern, säger Steve Sweetman, en medforskare vid universitetet.

"Jag blev ombedd att titta på dem och ge min åsikt och redan vid en första titt så tappade jag hakan!", skriver Sweetman i tidskriften.

Tänderna antas ha tillhört två olika arter av små, håriga djur som antagligen var nattaktiva och levde på insekter och kanske växter.

Tänderna beskrivs som nednötta, vilket tyder på att djuren levde ett förhållandevis långt liv - vilket är en bedrift i sig när du lever under en tidsålder med köttätande dinosaurier, enligt Sweetman.

Han säger att trots att djuren var vilt skilda från människan är de "otvivelaktigt" de hittills tidigaste kända däggdjuren som lett fram till vår art.