TT-Sport

VM-silver till Max Salminen

TT-Sport Artikeln publicerades

Det blev inga guld för Max Salminen i finnjolle och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i 470 vid seglings-VM i Århus - trots att de var i ledning inför sista dagen. Salminen tog VM-silver medan 470-duon slutade fyra. Max Salminen lyckades inte försvara VM-guldet i finnjolle från Ungern förra året.(TT)

Max Salminen lyckades inte försvara VM-guldet i finnjolle från Ungern förra året. En sjundeplats i sista seglingen gjorde att han tappade en placering och tog silver i mästerskapet i Danmark.

– Jag var mesig i starten. Sen gick jag verkligen för guld, under hela racet. Jag hade känning hela vägen runt, men det ville sig inte, säger Salminen till Radiosporten.

"Ett styrkebesked"

Svensken låg etta på 60 poäng, åtta poäng före Zsombor Berecz, Ungern, inför den avslutande medaljseglingen i vattnen utanför Århus.

Den seglingen vann ungraren medan Salminen alltså slutade sjua. Och eftersom det i just den seglingen delas ut dubbla platspoäng slutade Salminen på 74 poäng och ungraren på 70.

– Det är väl ett styrkebesked att vara besviken över ett silver kanske, säger Salminen.

Sist i medaljseglingen

Något styrkebesked blev det tyvärr inte för Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, den svenska duon i 470 som dominerat klassen hela året och som ledde inför sista seglingen. Bakom Dahlberg/Bergström var det tätt och minsta miss kunde innebära missat guld. Tyvärr blev värre än så.

Svenskarna kom tia och sist i medaljracet och missade medalj helt. Duon slutade fyra. Guldet gick i stället till Frankrike.

Den andra svenska 470-båten med Carl-Fredrik Fock och Marcus Dackhammar blev åtta i sista seglingen och slutade sjua totalt.

Svenskarnas insatser innebär att Sverige både i finnjolle och 470 har klart med platser till OS i Tokyo 2020.