TT-Sport

Här är en Viktor till som vill till OS

TT-Sport Artikeln publicerades

Viktor Andersson bröt foten, missade spelen i Sotji och fick kämpa hårt för att komma tillbaka. Nu börjar jakten på en plats i OS-truppen till Pyeongchang. - Jag vill ha revansch, men jag har inget i OS att göra om jag inte är med och fajtas om topp 10-platser, säger skicrossåkaren.(TT)

Om 25-åringen från Vemdalen når upp till förra säsongens toppar lär Sveriges olympiska kommitté utan större tvekan skriva ut en biljett.

Då gör han Victor Öhling Norberg sällskap till Sydkorea. Men Andersson vill inte göra resan i turistklass. Det är han noga med att påpeka.

– Jag har sagt till alla som frågar att om jag inte är bättre än topp 20 vill jag inte åka till OS, jag vill vara och slåss om topp 10. Då är jag med och då är jag uttagen. Men om jag inte är med där i december eller i början av januari har jag inget att göra i OS, säger han.

Tuff tid efter skadan

Premiären i världscupen i Val Thorens på torsdag ger en vink om han redan nu kan leva upp till den egna, högt ställda kravbilden.

Tiden efter fotledsbrottet var tuff men förra säsongen lossnade det på allvar. Han var trea i just Val Thorens och fem gånger till bland de tio bästa i världscupen

– Det kändes som om det stod på paus men förra säsongen hoppade det igång igen. Nu har jag haft två hela somrar och två hela försäsonger och det känns hur bra som helst.

I fysiskt god form

TT: Är du där du vill vara?

– Fysiskt är jag absolut det. Sedan är det huvudet med lite jobb i backen. Man måste ta riskerna samtidigt som man är medveten om farorna. Man har två eller tre åkare bakom sig och då är frågan hur fort man ska åka eller hur mycket man ska stänga. Då gäller det att kunna slå om snabbt. De bästa är duktiga på att åka med ett mentalt lugn men ändå snabbt, säger Andersson som gjort sig ett namn som en av skicrossens startsnabbaste.

Sista OS-uttagningen görs efter tävlingarna i Idre Fjäll i mitten av januari.

– Coolt. Kul att ha hemmatävling, ligga på gränsen och ha en tävling i Sverige kvar. Men förhoppningsvis är jag klar långt innan dess, säger han.