TT-Sport

Fredricsons framgång ledde till utmattning

TT-Sport Artikeln publicerades

Peder Fredricson tog OS-silver i Rio de Janeiro. I Sommar i P1 berättar han nu om baksidan av framgången - utmattningen. - Det blev ohållbart. Jag kunde inte dra i handbromsen, säger han i programmet.(TT)

Efter hoppryttarens OS-silver 2016 röstades han också fram som vinnare av Jerringpriset och förfrågningar av alla dess slag strömmade in. Fredricson berättar att han ville bemöta dem som tidigare, och möten, journalister och fotografer avlöste ett tag varandra.

Det i kombination med gården, tävlingsschemat och viljan att vara mycket med familjen blev för mycket. Plötsligt blev han sjuk.

Peder Fredricson fördes till sjukhus i ambulans efter att ha drabbats av en panikångestattack under ett samtal med sin fru Lisen Bratt Fredricson.

– För mig var det någonting helt nytt och otäckt. Jag tyckte inte att doktorns diagnos stämde. Jag kände mig inte så stressad att jag hade panik. Jag kände mig mest trött, utpumpad och i behov av återhämtning. Men kroppen sa ifrån, en klassisk utmattning. Jag fick också veta på sjukhuset att jag hade lunginflammation. Att vila ordentligt nu var mitt enda alternativ, säger 46-åringen i sommarprogrammet i P1.

Ryttaren tog en paus från tävlandet under två månaders tid, men har sedan kommit tillbaka med full kraft. Det har blivit såväl EM-guld på hemmaplan som ett andra Jerringpris. Den här gången har han blivit hjälpt av sina tidigare erfarenheter, och ger tips till andra i liknande situationer.

– Mitt tips till alla som vinner en OS-medalj eller når ett stort mål är att tvinga dig själv till att ta en paus och ta hjälp för att svara på alla nya förfrågningar, säger han.