TT-Sport

Asllani i nytt integrationsprojekt

TT-Sport Artikeln publicerades

Landslagsstjärnan Kosovare Asllani drömmer om att få namnge fotbollsplanen där hon växte upp. Men redan nu tar hon det första steget i ett integrationsprojekt för tjejer i Vimmerby. - Det här är något jag brinner för, säger Asllani.(TT)

Asllani är ambassadör för det sociala projektet Tjejtruppen som hennes moderklubb Vimmerby IF har startat. Två av hennes barndomsvänner och tidigare klubbkompisar, Amanda Sundberg och Emma Karlsson, leder projektet som innebär att få tjejer med invandrarbakgrund att enklare komma in i det svenska samhället.

– Jag är den enda med invandrarbakgrund i svenska damlandslaget. Jag vet att det finns en oerhört stor potential och talang där ute, men det gäller att snappa upp dem och få dem att tro på sig själva, att hjälpa dem att få självförtroende och ge dem en plattform där vi boostar dem, säger Asllani.

– Sen kanske de inte blir nästa fotbollsstjärna, men de får kanske kraften till att ta nästa steg och bli det de vill, och veta att de kan bli precis vad de vill.

"Borde finnas i varje stad"

Asllani, som spelar i Manchester City, tycker att tjejer med invandrarbakgrund är lite bortglömda i samhället och att föreningslivet inte tänker på att de tjejerna ibland hålls tillbaka av sina föräldrar. Asllani fick själv inte gå till fotbollsplanen utan sällskap av sina äldre bröder när hon var liten.

– Det var därför som jag började spela fotboll, jag följde efter mina bröder. Därför är det viktigt att ett sånt här projekt finns i området där tjejerna bor och att man samtidigt skapar ett förtroende med barnen och med föräldrarna.

– Jag tycker att ett sånt här projekt borde finnas i varje stad.

Asllani Court

En ambition som Kosovare Asllani och Vimmerby IF har är att göra om fotbollsplanen i stadsdelen Bullerbyn, där Asllani började spela, till ett Asllani Court, liknande fotbollsplanen i Rosengård som Zlatan Ibrahimovic ligger bakom.

– Det finns en första skiss och förhoppningsvis kan vi få till den. Jag tror inte att det någonstans finns en plats som är inspirerad av en damspelare. Planen kommer stundtals att vara avstängd för killar, så att bara tjejer får vara där. Jag tror att det är viktigt för att få dem att våga.

Vad som ska göras med planen beror helt och hållet på finansieringen. Det första är i alla fall att få planen upplyst.