TT-Inrikes

Veterinärfack stäms sedan anställd fått gå

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Veterinärförbundet plågas av interna konflikter. Och nu stäms facket av ett annat fack efter att en anställd ska ha avskedats av tvivelaktiga skäl. - Vi bedömer att det är fel, säger Arne de Lange, förbundsjurist på Jusek, som stämt Veterinärförbundet.(TT)

En vikarierande chefsjurist vid Sveriges Veterinärförbundet har fått lämna sin post. Han anklagas för att ha agerat i strid med sin lojalitetsplikt som anställd.

Akademikerförbundet Jusek, som mannen är fackligt ansluten via, anser att det är fel och har lämnat in en stämningsansökan mot Veterinärförbundet.

– Vi kommer inte längre i underhandsdiskussioner så vi var tvungna att gå vidare, säger förbundsjuristen Arne de Lange till TT.

Enligt honom är det beklagligt att tvisten inte gick att lösa, och att man nu ser sig tvungen att ta den till domstol.

– Nu får tingsrätten bedöma om det är rätt eller fel, säger han.

I en kommentar till TT uppger Veterinärförbundet att den vikarierade juristen avskedats på grund av brott mot anställningsavtalet.

"I övrigt ber jag att eventuellt få återkomma när vi tagit del av stämningsansökan", skriver förbundsordförande Marja Tullberg.

Sedan en tid tillbaka pågår det, utöver stämningen från Jusek, interna konflikter på Veterinärförbundet.

Främst handlar det om att förbundet inte tecknat något kollektivavtal med anställda trots att detta begärts i över ett år.