TT-Inrikes

Sverige fördjupar militärt samarbete med USA

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En överenskommelse om ett närmare och djupare militärt samarbete mellan Sverige, Finland och USA ska undertecknas på tisdagen. Förberedelserna, som pågått under en längre tid, har varit hemliga, skriver Dagens Nyheter.(TT)

En överenskommelse om ett närmare och djupare militärt samarbete mellan Sverige, Finland och USA ska undertecknas på tisdagen. Förberedelserna, som pågått under en längre tid, har varit hemliga, skriver Dagens Nyheter.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) besöker tillsammans med sin finländske kollega Jussi Niinistö USA:s försvarsminister James Mattis för att tillsammans underteckna den så kallade avsiktsförklaringen i Washington.

Hultqvist uppger till Dagens Nyheter att bakgrunden till samarbetet är ett allt sämre säkerhetspolitiskt läge i Europa sedan Rysslands annektering av Krim och pågående strider i Ukraina.

– Överenskommelsen mellan USA, Sverige och Finland syftar till att öka stabiliteten. I den stabiliteten ingår också amerikansk närvaro på olika sätt, säger Peter Hultqvist.

Riksdagens försvarsutskott informerades nyligen om samarbetet, men ledamöterna har hittills varit bundna av sekretess.