TT-Inrikes

BB-ockupant: Löfven behöver lyssna mer

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Ockupanterna på nedläggningsdrabbade Sollefteås BB har försökt få till stånd ett möte med statsminister Stefan Löfven (S) en längre tid och i nu har det äntligen blivit av. - Han lyssnade absolut på oss, men han behöver lyssna mer.(TT)

– Han lyssnade absolut på oss, men han behöver lyssna mer. Han tog inte till sig av allt vi sade, säger Carina Hellström, en av initiativtagarna till ockupationen, till TT.

Hon tillägger att hon ändå är nöjd med att Löfven tagit del av deras situation och att han fått en ny inbjudan till BB-ockupationen.

– Han har en stående inbjudan.

BB i Sollefteå har varit ockuperat i mer än tio månader. Beslutet om nedläggning fattades av kostnadsskäl förra hösten, av Socialdemokraterna och Miljöpartiet med passivt stöd Sverigedemokraterna. Ockupationen har kritiserats men också fått brett stöd i form av namninsamlingar från många håll i Sverige.

Nyheten att studieförbundet ABF i början av året - med anledning av BB-nedläggningen - planerade kurser för gravida kvinnor om hur man föder i en bil fick stort genomslag.

Löfven: Ingen uppfattning om BB

Stefan Löfven står som första namn på riksdagslistan för Socialdemokraterna i Västernorrlands län, där Sollefteå är fjärde största kommunen, inför valet nästa år.

TT: Flera andra partiledare har redan träffat BB-demonstranterna. Varför gör du det först nu?

– Jag reser mycket i landet och i andra delar av världen. Nu har vi ett program som gör att detta passar mycket bra. Jag ser väldigt mycket fram emot att få träffa dem, säger Löfven inför mötet.

TT: Tycker du att landstinget ska öppna BB i Sollefteå igen?

– Landstinget ska besluta det själv. Det ska inte vi ha någon uppfattning om.

Förståelse för oro

Löfven har påpekat att regeringen redan skjutit till pengar till landets förlossningsvård men betonar att det är landstingen som bestämmer hur de ska användas. Landstingen i Västernorrland styrs bland annat av Socialdemokraterna.

TT: Har du förståelse för att människor i Sollefteå är oroade?

– Det finns naturligtvis olika avstånd till BB i olika delar av landet och det är klart att jag förstår att man vill ha BB så nära som möjligt, säger Stefan Löfven.

TT: Vore det inte en bra glesbygdssatsning att satsa de 15 miljoner kronor som behövs för att öppna BB i Sollefteå?

– Återigen, det är landstingen eller regionerna som förfogar över hur resurserna ska fördelas.

– Jag tror ingen egentligen vill att de frågorna ska ligga i Stockholm.