TT-Inrikes

Snö, kyla och vindar försenade persontågen

TT-Inrikes Artikeln publicerades

De svenska persontågen hade det kämpigt med punktligheten även i mars. Fortsatt snö och kyla i kombination med hårda vindar är enligt Trafikverket förklaringarna till att punktigheten blev 88,1 procent under månaden, vilket är 3,7 procentenheter sämre än mars i fjol.(TT)

De svenska persontågen hade det kämpigt med punktligheten även i mars. Fortsatt snö och kyla i kombination med hårda vindar är enligt Trafikverket förklaringarna till att punktigheten blev 88,1 procent under månaden, vilket är 3,7 procentenheter sämre än mars i fjol.

Ändå var det 1,7 procentenheter bättre än i februari, då vädret var ännu hårdare.

Den 1-20 mars i år räknades bara 86,9 procent av persontågen som punktliga - de kom alltså fram till slutstationen senast fem minuter efter tidtabell. Under resten av månaden var andelen 90,1 procent.

Den allra värsta dagen var den 1 mars, då 75,1 procent av tågen var i tid, medan lördagen den 31 mars var bäst med 96 procent.

Inställda tåg sänkte punktligheten i mars med 2,4 procentenheter.

Också hastighetsnedsättningar, spårfel, växelfel, nedrivna kontaktledningar samt de utökade gränskontrollerna nämns som orsaker till förseningarna.